Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ετσι νομίζουν...

Η μέθοδος δεν είναι καινούρια. Ο «εθνικός στόχος» είναι μια έννοια που έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για να γίνουν πράξη αμέτρητα αίσχη, που αλλιώς θα έμεναν μόνο μέσα στα μυαλά των εγκεφάλων που τα εμπνεύστηκαν. Ετσι και τώρα, χρησιμοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για να περαστεί μια ακόμη αλυσίδα στην εργατική τάξη. Μνημόνιο «συνεργασίας και συναντίληψης» λέγεται το κατάπτυστο κείμενο, που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, με την πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, Γ. Δασκαλάκη. Μνημόνιο ντροπής και υποδούλωσης της εργατικής τάξης το χαρακτήρισαν επιεικώς οι ταξικές δυνάμεις. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να έχει απαίτηση να κριθεί σύμφωνα με όσα δηλώνει. Τα συμφέροντα είναι ξεκαθαρισμένα, το ίδιο και οι επιδιώξεις. Σήμερα, ακόμη περισσότερο απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια, ο καθένας πρέπει να διαλέξει σε ποια πλευρά θα σταθεί. `Η με τους εργάτες ή με το κεφάλαιο. Οι φλυαρίες περί «κοινωνικής σύγκλισης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δημαγωγίες για προστασία των ασφαλιστικών κατακτήσεων μέσα από στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», οι «συναντιλήψεις», που υποτίθεται ότι μπορεί να διακρίνουν τους εργάτες και τους κεφαλαιοκράτες, αποτελούν ήδη επιλογή θέσης: Απέναντι από την εργατική τάξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ προχωρούν σε μια πράξη εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μνημόνιο έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το κάνουν ακόμη πιο απεχθές. Προβλέπει «εργασιακή ειρήνη». «Συνεννόηση» για την εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης, αυτών που καθορίζονται από την «ελαστικότητα» και την «απασχολησιμότητα». Παίρνει υπόψη του το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση», ένα πρόγραμμα που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εγκρίνεται από αυτή. Υποθηκεύει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις επιλογές των κεφαλαιοκρατών και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί. Δηλώνει τη δέσμευση της ΓΣΕΕ να παρέμβει σε κάθε εργατική συνδικαλιστική οργάνωση, που θα αντιδράσει σε όσα θα επιχειρηθούν να επιβληθούν σε βάρος των εργαζομένων!

Η ιδεολογική τρομοκρατία είναι εδώ! Τα αφεντικά, η κυβέρνηση, οι συνοδοιπόροι τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ξεκαθάρισαν ότι, στο εξής, όποιος αντιδράσει στη μείωση του μεροκάματου ή στην κατάργηση του ωραρίου θα είναι πολέμιος του «εθνικού στόχου», άρα και «εχθρός του έθνους»! Κι αυτό επειδή το «έθνος» το ταυτίζουν με την αύξηση των υπερκερδών τους, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την παραπέρα εξαθλίωση του λαού. Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων προχωρά παράλληλα με το χτύπημα των δημοκρατικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας. Αποτελεί για την άρχουσα τάξη ιδανική ευκαιρία για την αποκόμιση νέων κερδών και την επιβολή νέων δεινών στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού.

Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση προς την εργατική τάξη, αλλά και για μια τεράστια πλάνη των εμπνευστών και των υπηρετών της. Αυτοί οι τελευταίοι, λίγες μέρες πριν αρχίσει το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, σπεύδουν να δεσμεύσουν την εργατική τάξη. Ετσι νομίζουν τουλάχιστον. Κανείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να παραδώσει δικαιώματα και κατακτήσεις στο κεφάλαιο. Εχουν ήδη προειδοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ήδη να δώσουν την πρώτη απάντησή τους για όλα αυτά που ετοιμάζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς, την Τετάρτη 14 του Μάρτη, στα αγωνιστικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ