Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινωνία του φόβου;

Κοινωνία του φόβου. Αυτή αποτελεί, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες εξελίξεις, το στόχο της κυβέρνησης. Το έδαφος για την επιβολή της σχεδιάζεται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Εχουν κατασκευαστεί και οι εχθροί. Το «οργανωμένο έγκλημα» και η «τρομοκρατία». Το πρώτο, φυσικά, δεν είναι ανύπαρκτο πρόβλημα. Αλλα κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος δεν κάνει λόγο για τα αιτία που το γενούν και κάτω από ποιες συνθήκες, και κυρίως κάτω από ποιες πολιτικές, μεγαλώνει. Ποιοι δημιούργησαν τα κυκλώματα εκείνα που επιτρέπουν σε κακοποιούς να μπαινοβγαίνουν στη φυλακή, εκτελώντας συμβόλαια ή να διευθύνουν, «λαδώνοντας», τις επιχειρήσεις τους; Επιχειρήσεις που έχουν στηθεί μπροστά στα μάτια των αρχών ή και από τις ίδιες. Γιατί, π.χ. τι άλλο είναι τα κυκλώματα χορήγησης βίζας σε ελληνικά προξενεία του εξωτερικού;

Η τρομοκρατία είναι ο δεύτερος «μπαμπούλας» από τον οποίο κινδυνεύει η πατρίδα και ο πολίτης... Εδώ, πλέον, φαίνεται η υποκρισία των κρατούντων. Οι Αμερικανοί πάτρωνες έχουν σηκώσει τέτοιον κουρνιαχτό με τις φωνές τους, για να κρύψουν ότι γι' αυτούς τρομοκράτες είναι τα, όπου γης, λαϊκά κινήματα. Αξιοποιούν τη δράση κάποιων προβοκατόρικων, περιθωριακών ομάδων ή διεισδύουν με τις μυστικές τους υπηρεσίες σε αυτές ή κατασκευάζουν δικές τους για να αποδείξουν ότι οι βόμβες και τα «σαρανταπεντάρια» σημαδεύουν το «φιλήσυχο» πολίτη. Τον ιδιώτη, δηλαδή, που κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του δικού τους τρόπου σκέψης, που του διδάσκουν από τα πλήρως ελεγχόμενα από την εξουσία ΜΜΕ, τείνει να μεταβληθεί σε τρομαγμένο ανθρωπάκι το οποίο πιστεύει ότι αληθινή ζωή είναι ό,τι βλέπει στο γυαλί της τηλεόρασης.

Από κοντά και η κυβέρνηση που σπεύδει να ικανοποιήσει τα υπερατλαντικά κελεύσματα, όχι μόνο γιατί έτσι επιτάσσουν οι ΗΠΑ, αλλά και γιατί γνωρίζει ότι όταν σπέρνει ανέμους με την αντιλαϊκή της πολιτική, αύριο θα θερίσει θύελλες. Προετοιμάζεται, λοιπόν. Ηδη το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί. Αρχισε με τα νομοθετήματα για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη συνθήκη Σένγκεν, την Ευρωαστυνομία, τις αυταρχικές αστυνομικές πρακτικές, οι οποίες, πλέον ετοιμάζονται να γίνουν και νόμος μέσα από το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η τρομονομοθεσία είναι έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή. Ακόμη και λειψές ατομικές ελευθερίες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα, αλλά και αυτός ο αστικός, νομικός «πολιτισμός» που είχε επικρατήσει στην Ευρώπη και στη χώρα μας τα τελευταία 300 χρόνια με αίμα και θυσίες, μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η άρχουσα τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο και να «πλύνει τους εγκεφάλους» των ανθρώπων, πάντα θα της ξεφεύγουν πολλοί. Αυτοί που δεν μπαίνουν στη στάνη τους. Αυτοί που πάντα θα δημιουργούν τις λαϊκές αντιστάσεις ενάντια στις πολιτικές που θέλουν το λαό κοπάδι από πρόβατα για να μη βγει ποτέ στο προσκήνιο της ιστορίας. Εκεί στοχεύει το νέο αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο. Σκοπός του είναι, να αφοπλίσει το λαϊκό κίνημα. Κι επειδή δεν μπορεί να το καταργήσει με νόμους δικτατορικούς, γιατί με το πλουραλιστικό άλλοθι η άρχουσα τάξη κρατά καλύτερα την εξουσία της, φροντίζει να του «κάνει τη ζωή δύσκολη». Ας φροντίσουμε, λοιπόν, κι εμείς, να τους «κάνουμε τη ζωή δύσκολη», με τον τρόπο που γίνεται εδώ και χρόνια, με τον τρόπο που ξέρουμε καλά. Με την αντίσταση και τον αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ