Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στοχεύουν στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου

Με τον πρόεδρο του «Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών» Κύπρου Β. Λυσσαρίδη συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τον πρόεδρο του «Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών» Κύπρου Β. Λυσσαρίδη συναντήθηκε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Δε θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια θέση του ΚΚΕ για το τι σημαίνει λύση του Κυπριακού. Είναι γνωστή η θέση μας. Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι αυτή την περίοδο εμφανίζεται μια στασιμότητα, μια ακινησία στην εξέλιξη του Κυπριακού.

Κατά τη δική μας γνώμη έχει πέσει μια κουρτίνα αλλά πίσω υπάρχει αρκετό παρασκήνιο με καθαρή στόχευση την αναγνώριση της ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου και τη δημιουργία μιας μορφής συνομοσπονδίας που θα υπηρετεί αυτό το στόχο: Μισό Τουρκικό, μισό Κυπριακό κράτος.

Εμείς θεωρούμε ότι τα μεγάλα γεγονότα που υπάρχουν στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επιτρέψουν να πέσει η κουρτίνα στο Κυπριακό. Είναι κρίκος της αλυσίδας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή, είναι μακροχρόνιο πρόβλημα και θεωρούμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του ελληνικού λαού και της αποκάλυψης για το τι σημαίνει διχοτόμηση της Κύπρου και ψευτοσυνομοσπονδία, με την ελπίδα ότι ο παμβαλκανικός αγώνας που πρέπει να γίνει πρέπει να έχει και μια ιδιαίτερη αιχμή και ευαισθησία όσον αφορά το Κυπριακό».

Από την πλευρά του ο Β. Λυσσαρίδης τόνισε:

«Είχαμε μια πολύ φιλική και εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων πάνω στο Κυπριακό και δεν μπορώ παρά να συνυπογράψω αυτά που ειπώθηκαν. Υπάρχει μία επικίνδυνη ηρεμία, μπορεί εκ πρώτης όψης να φαίνεται ότι τα πράγματα βρίσκονται σε μια στασιμότητα, και βρίσκονται σε μια στασιμότητα, η οποία όμως εγκυμονεί κινδύνους. Οχι μόνο παρασκηνιακά αλλά καμιά φορά και λίγο ανοιχτά ασκούνται πιέσεις να αποδεχτούμε την ύπαρξη χωριστών οντοτήτων. Αυτή θα είναι η απαρχή της αποδοχής δύο χωριστών κρατών και βεβαίως αυτό θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδιακή λύση και θα επιτρέψει στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο πολιτικό - γεωγραφικό αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο να ασκήσει - σε ολόκληρο τον κυπριακό χώρο.

Χρειάζεται «προληπτική ιατρική» σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να προειδοποιήσουμε όσους εμπλέκονται στην κυπριακή κρίση ότι σε καμία περίπτωση εμείς δε θα εμπλακούμε σε διάλογο, ο οποίος θα οδηγεί είτε σε άμεση είτε σε έμμεση διχοτόμηση της πατρίδας μας, ότι θα δεχτούμε άμεσα ή έμμεσα χωριστά κράτη και ας μη τα λένε νόμιμα χωριστά κράτη το ίδιο κάνει ή συνομοσπονδιακές λύσεις ή να δεχτούμε έναν πρόεδρο, ο οποίος δε θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση, χωρίς τη συγκατάθεση του αντιπροέδρου ή εκ περιτροπής προεδρίες ή απαρχή νέου κράτους.

Για όλα αυτά πρέπει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να έχουμε τέτοιες θέσεις που να αποτρέπουν στους πιθανούς εμπλεκόμενους οποιαδήποτε πιθανότητα αυτά να καρποφορήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ