Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΙΣΤΟΡΙΑ
10 ΜΑΡΤΗ 1944
Η ίδρυση της κυβέρνησης του Βουνού

Στις 10 Μάρτη του 1944, στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, η ΠΕΕΑ(Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), γνωστή και ως κυβέρνηση του Βουνού.

Την ΠΕΕΑ συγκρότησαν ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, πρόεδρος. Ο στρατηγός Μανώλης Μάντακας, υπουργός Στρατιωτικών. Από το ΚΚΕ ο Γιώργης Σιάντος, υπουργός Εσωτερικών. Από το Αγροτικό Κόμμα ο Κώστας Γαβριηλίδης, υπουργός Γεωργίας. Από το ΕΛΔ Ηλίας Τσιριμώκος, υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή κατηύθυνε τον αγώνα κατά των κατακτητών και ανέλαβε τη διοίκηση των ελεύθερων και απελευθερωμένων περιοχών της χώρας μας. Η ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ρούμελη και σταματούσε, ως προς την κατεύθυνση αυτή, έξω από την Αθήνα. Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν ελεύθερες. Η κυβέρνηση στηριζόταν στον απελευθερωτικό στρατό ΕΛΑΣ (τακτικό 45.000 στρατιώτες και εφεδρικό 25.000 έφεδροι).

Στην ιδρυτική πράξη η ΠΕΕΑ αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των Γερμανών κατακτητών, την Εθνική Απελευθέρωση, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των λαών, σύμφωνα με το χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης. Επίσης αναφέρεται στη στρατιωτική διαρρύθμιση των συνόρων μας. Η ΠΕΕΑ τήρησε πιστά και πραγματοποίησε όλες τις διακηρύξεις της. Ελλάδα χώρα Ηρώων...

Λιλίκα Δημητριάδου - Παπαδημητρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ