Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1898: H Ελληνική Βουλή ψηφίζει το νόμο για το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ) των ελληνικών οικονομικών. Ηταν μια κατάπτυστη πράξη των αστικών πολιτικών κομμάτων, που αναδείκνυε και τον πραγματικό χαρακτήρα της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Με το νόμο αυτό οι ιμπεριαλιστικές χώρες, που είχαν δώσει δάνεια στην Ελλάδα, μετά τη διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν κανονικά, συγκρότησαν επιτροπή η οποία ήλεγχε όλα τα τελωνεία της χώρας, εισπράττοντας απ' ευθείας ένα σημαντικό μέρος των δασμών για λογαριασμό των πιστωτών. Η ίδια επιτροπή αποφάσιζε για τη φορολογική πολιτική της χώρας, για τις δημόσιες δαπάνες, πάνω από κυβέρνηση και Κοινοβούλιο.

1905: Ξεσπά στην Κρήτη η επανάσταση στο Θέρισο, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Επικεφαλής της είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Μάνος και ο Κωνσταντίνος Χούνης.

1945: Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα, βομβαρδιστικά τύπου Β-29, βομβάρδισαν ανελέητα την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο. Μέσα σ' έναν πραγματικό εφιάλτη υπολογίζεται ότι από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι.

1946: Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πήραν μέρος σε μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία.

1956: Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ