Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Βαθαίνει η αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν χτες στη Βουλή σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι επικέντρωσαν το θέμα στις υποχωρήσεις που η Ελλάδα κάνει έναντι των Τούρκων χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στην αρχή στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και τόνισε ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η αποσταθεροποίηση θα βαθύνει και θα επεκταθεί.

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι δεν τηρείται ούτε καν το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία με «το πιστόλι στον κρόταφο» με αποτέλεσμα ο ΟΥΤΣΕΚΑ να δημιουργήσει νέα τμήματα έξω από το Κόσσοβο. Δεν επιτρέπεται, τόνισε, ούτε καν η φύλαξη των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας από το δικό της στρατό, ενώ εάν κάτι τέτοιο γινόταν, θα δυσκολεύονταν τα σχέδια όσων επιδιώκουν την απόσχιση του Κοσσόβου και τη δημιουργία προβλημάτων σε γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στο «ενιαίο αμυντικό δόγμα» χαρακτηρίζοντάς το άτοπο όρο και λέγοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να αναφέρεται κανείς έστω και φραστικά σε αυτό μετά τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300. Ζήτησε να εγκαταλειφθεί και επίσημα και να αντικατασταθεί με διμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σε αμυντικό επίπεδο, όπως γίνεται με κάθε ανεξάρτητη χώρα.

Οσον αφορά τη συμφωνία του Ελσίνκι, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ και ανέφερε ότι η ίδια η ΕΕ με δηλώσεις αξιωματούχων της, αλλά και το ίδιο το Ελσίνκι λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξή της στην ΕΕ εάν δε λυθεί το Κυπριακό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιτάχθηκε στη θέση της G-8 και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που άλλαξαν τη βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σήμερα ερείσματα ο Ντενκτάς.

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του να λυθούν τα ζητήματα με διάλογο, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Ομως, είπε, η κυβέρνηση με μία σειρά αποφάσεις της, αλλά και με τη συμφωνία του Ελσίνκι δημιουργεί αυταπάτες ότι θα λυθούν τα προβλήματα τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει θέσει ακόμα στο τραπέζι τις σοβαρές διεκδικήσεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του είπε ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί μία χώρα, που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, να έχει εδαφικές αξιώσεις από κράτος - μέλος της Ενωσης.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια είπε ότι η ένταση στα σύνορα ΠΓΔΜ και Κοσσόβου θα μειωθεί μετά την επέμβαση της KFOR αλλά προέβλεψε ότι πρόβλημα θα παραμείνει καιρό, αφού όπως είπε «θα βρούμε μπροστά μας ένα μέρος του αλβανικού πληθυσμού που έχει μεγαλοϊδεατισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ