Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπο ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης

Ανακοίνωση για την προσπάθεια περιστολής του πανεπιστημιακού ασύλου από τον κρατικό μηχανισμό και τα καθημερινά μπλόκα των δυνάμεων καταστολής σε όλο το νησί

Τη συνολική επίθεση, που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή κρούσματα που συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και τους καθημερινούς ταπεινωτικούς ελέγχους πολιτών με το πρόσχημα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή σημειώνεται:

«Τα τελευταία γεγονότα με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, στις 2/3 - μέρα συνάντησης κλιμακίου του ΚΚΕ με τις πρυτανικές αρχές - δείχνουν ακόμα μια φορά τις πραγματικές διαθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για μια από τις ουσιαστικότερες κατακτήσεις όχι μόνο του σπουδαστικού, αλλά και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Χωρίς καμιά προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ασύλου, οι αστυνομικές δυνάμεις, που επέβαιναν σε έξι τζιπ, εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, καταργώντας ουσιαστικά το ακαδημαϊκό άσυλο, με το αστείο πρόσχημα της ανεύρεσης κάποιων "κλεμμένων κατσικιών". Παρόμοιο γεγονός επαναλήφθηκε και κάποιες μέρες αργότερα, στις 7/3, όταν αστυνομικοί με πολιτικά έγιναν αντιληπτοί στο κυλικείο του Πανεπιστημίου την ώρα που στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής γινόταν συνέλευση των φοιτητών. Οταν δε τους ζητήθηκαν οι υπηρεσιακές τους ταυτότητες, απάντησαν: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε τις ταυτότητές μας και περάστε εσείς από την Ασφάλεια για να διαπιστώσετε αν είμαστε ή όχι αστυνομικοί". Απορία δε προκαλεί το γεγονός ότι η πρυτανική αρχή μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει θέση».

Και η ανακοίνωση της ΕΠ συνεχίζει: «Τα γεγονότα αυτά δεν προκαλούν την έκπληξή μας. Καιρό τώρα η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις σκέψεις της για την αποδυνάμωση και περιστολή του ακαδημαϊκού ασύλου ή ακόμα και για την πλήρη κατάργησή του. Εξάλλου, η εκφρασμένη θέληση των κυβερνώντων να παραδώσουν και τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με θεσμούς που διασφαλίζουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των φοιτητών όσο και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας σε λειτουργία. Πόσο μάλλον όταν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνονται πιο οργανωμένες. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι τα παραπάνω γεγονότα έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές».

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές της Κρήτης: «Στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο το ακαδημαϊκό άσυλο. Ολόπλευρη επίθεση έχει εξαπολυθεί στο σύνολο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος οι δυνάμεις καταστολής επιδίδονται - επιδεικνύοντας αξιοζήλευτο ζήλο και σκαιότατη συμπεριφορά - σε "εντυπωσιακές κινήσεις ελέγχου" ανυποψίαστων πολιτών, που αντιμετωπίζονται ως οι πιο επικίνδυνοι παραβάτες του Κοινού Ποινικού Δικαίου, υποβαλλόμενοι σε ταπεινωτικούς ελέγχους. Η κατάσταση αυτή τείνει να πάρει στο νησί μας ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τη στιγμή φυσικά που η τραγική πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει πως το οργανωμένο έγκλημα κινείται ανενόχλητο.

Το ΚΚΕ πιστεύει πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων, η θέσπιση ειδικού "τρομο-νόμου", που προβλέπει την περιστολή βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος, δεν είναι αποκομμένα από την προσπάθεια επιβολής από την πλευρά της κυβέρνησης της πλέον αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών».

Καταλήγοντας η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ τονίζει ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού «δεν είναι αποκομμένη από την προσπάθεια βαθύτερης ένταξης της χώρας στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απεμπολώντας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν σοβαρές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις, που θα βάλουν φρένο ή ακόμα και θα ματαιώσουν τα σχέδιά τους. Τις αντιδράσεις αυτές φοβούνται, η αφύπνιση του λαϊκού κινήματος είναι αυτή που τους τρομάζει». Γι' αυτό απευθύνεται κάλεσμα σε όλο το λαό για «οικοδόμηση ενός ισχυρού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, που θα βάζει φραγμό στις πολιτικές που γεννούν την καταστολή, θα προασπίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και θα διεκδικεί μια πραγματικά λαϊκή εξουσία, θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει τις κοινωνικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για την κυβερνητική προσπάθεια κατάργησης του ασύλου(2019-08-07 00:00:00.0)
Το πανεπιστημιακό άσυλο: Πρόβλημα ή πρόσχημα;(2019-07-31 00:00:00.0)
Ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί(2007-08-07 00:00:00.0)
Κατακραυγή για την απόφαση κατάργησης του ασύλου(1998-09-25 00:00:00.0)
Στο "θερμοκήπιο" του καπιταλισμού οι αιτίες του(1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ