Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Αμεση αντίδραση στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

«Ακαριαία» και οξυμένη ήταν η αντίδραση των συνδικάτων στη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για το σχέδιο νόμου κατά των διαδηλώσεων.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έκανε χτες διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου επέδωσε ψήφισμα - καταγγελία. Στη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Ευσταθιάδη, οι συνδικαλιστές εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους και απαίτησαν την απόσυρση του «σιδερόφραχτου» νομοσχεδίου. Ο Δ. Ευσταθιάδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη του νομοσχεδίου και προσπάθησε να το περάσει «στα μαλακά», μιλώντας για «διάλογο», που θα προηγηθεί της νομοθέτησής του.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «γιατί μαζί με την κατάργηση των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις κατακτήσεις, όπως Κοινωνική Ασφάλιση, ωράρια εργασίας, Υγεία, Παιδεία, κλπ., ετοιμάζει, κάτω από τις επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, νέα μέτρα τρομοκράτησης του εργατικού λαϊκού κινήματος. Με Σχέδιο Νόμου που ετοιμάζει, έρχεται να απαγορεύσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Το Σχέδιο Νόμου αυτό, μαζί με τον τρομο-νόμο που ετοιμάζει, έχουν σαν στόχο να καθυποτάξουν και να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα που φουντώνει καθημερινά, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών». Το ΠΑΜΕ, τέλος, καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, «να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές, στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των βιομηχάνων».

Ομοβροντία αντιδράσεων

Τα συνδικάτα στις ανακοινώσεις τους, με πρώτη την Ομοσπονδία Οικοδόμων, καλούν: Τους Οικοδόμους σε επαγρύπνηση, συμμετοχή, δράση, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, την οποία καταγγέλλει, μαζί με όσους συμφωνούν μ' αυτό το νομοσχέδιο -έκτρωμα και τους προειδοποιεί ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους. «Εμείς δε θα κάνουμε πίσω από τις κατακτήσεις ούτε βήμα. Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στις πιο σκοτεινές εποχές που πέρασε ο τόπος μας». Καλεί στα συλλαλητήρια στις 14 και 15 Μάρτη για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ θεωρεί ότι θα αποτελέσουν αφετηρία μαζικών και ανατρεπτικών αγώνων ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης. Τέλος, η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, σε τι διαφέρουν αυτά τα μέτρα από εκείνο το "απαγορεύεται η συνάθροιση πάνω από τριών ατόμων" ή το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν";. Είναι φανερό ότι αφού η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να καθυποτάξει το κίνημα με τα "αγροτοδικεία", τα "μαθητοδικεία", τους αγανακτισμένους οδηγούς, γονείς και γενικά τους πολίτες, αφού δεν μπόρεσε να πείσει ότι όλοι είναι το ίδιο βολεμένοι και ξεπουλημένοι, αφού βλέπει ότι το κόλπο της εργασιακής ειρήνης και των κοινωνικών εταίρων, της ηττοπάθειας, δεν πιάνει τόπο, πέταξε το "φερετζέ" και έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Το πραγματικό πρόσωπο της αλαζονείας της εξουσίας, του αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας και δηλώνει ότι θα παλέψει μ' όλες του τις δυνάμεις για να μην ψηφιστεί ένα τέτοιο τερατούργημα. Καλεί τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον λαό, ενωμένα, δυναμικά, να καταδικάσει, να ανατρέψει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που οδηγούν στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά: «Για την επιβολή αυτής της πολιτικής, δε φτάνει στην κυβέρνηση το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει, βάσει του οποίου γέμισε την Ελλάδα "αγροτοδικεία" και "μαθητοδικεία" και έχει κηρύξει όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Δεν της φτάνει ούτε η μέχρι τώρα χρήση των κατασταλτικών της δυνάμεων και μηχανισμών που γεύτηκαν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μαθητές, οι φιλειρηνιστές, ολόκληρο το λαϊκό κίνημα. Δεν της επαρκεί ούτε ο τρομο-νόμος, η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ και η διακρατική συμφωνία για την ασύδοτη δράση στη χώρα μας των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών».

Η Ενωση Οικοδόμων Ν. Αιτωλ/νίας καλεί οικοδόμους και εργαζόμενους σ' επιφυλακή. Προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Ν/Σ του «αποφασίζομεν και διατάζομεν» γιατί «δε θα περάσει». Οπως σημειώνεται, «οι δημοκρατικές, ατομικές ελευθερίες κατακτήθηκαν με αίμα, δε θα επιτρέψουμε σε καμιά κυβέρνηση να τις αφαιρέσει».

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα, σε συνδυασμό με τον τρομο-νόμο που πυρετωδώς επεξεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική, «εντάσσονται στη γενικότερη αντεργατική - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου, συμπλήρωμα της Συνθήκης Σένγκεν, της Συνθήκης της Ευρωπόλ, στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στις αντιδημοκρατικές αλλαγές στο Σύνταγμα, στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς».

«Ενισχύουν - υπογραμμίζει - το πλέγμα των αντιδραστικών νόμων και πρακτικών για την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ανατροπή των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την αύξηση των κερδών και την επιμήκυνση του χρόνου της κυριαρχίας των μονοπωλίων».

Η Συντονιστική, καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά να «ενώσουν τις δυνάμεις τους με το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα, να καταδικάσουν το κυβερνητικό έκτρωμα και να αγωνιστούν για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανάπτυξη» και «σιγή νεκροταφείου»(2012-04-05 00:00:00.0)
Οταν οι πολυεθνικές αποφασίζουν...(2000-06-13 00:00:00.0)
Δε διδάσκουμε σε σχολεία με εισαγγελείς και αστυνομία(1999-12-08 00:00:00.0)
Το "κόψε - ράψε"(1998-05-06 00:00:00.0)
Προτάσεις αγώνα για τη ΣΟΦΤΕ(1998-05-05 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή ενόψει της αντεργατικής λαίλαπας(1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ