Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κανένας άοπλος στη μάχη

Το γεγονός είναι ότι η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγιά της. Οταν πριν από λίγους μήνες το έγραφε ο «Ρ» λίγοι το πήραν χαμπάρι. Τώρα τα κανάλια ρίχνουν την ευθύνη για τους φουσκωμένους λογαριασμούς σ' όσους ...χρησιμοποίησαν κλιματιστικά. Αφήνουν, δηλαδή, στο απυρόβλητο και τη ΔΕΗ που σαν ανώνυμη εταιρεία επιδιώκει να αυξάνει διαρκώς τα κέρδη για τους μετόχους της και την κυβέρνηση που είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Ισχύει γενικότερα το «μέτρα το λογαριασμό πριν φτάσει η ώρα να τον πληρώσεις». Η ψήφος είναι έγκριση για τόσα κι άλλα τόσα. Είναι έγκριση να πληρώσεις ένα λογαριασμό που δεν είναι δικός σου. Αυτοί τα φάγανε, αυτοί τα τρώνε, αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Αλλά αυτό πρέπει να το σκεφτείς πριν φτάσει η ώρα να πληρώσεις. Και ο λογαριασμός είναι ήδη ορατός: Μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, όλα ήδη στα τάρταρα. Η πρόκληση είναι πως ο αστικός πολιτικός κόσμος υπόσχεται καλύτερες μέρες αν ο λαός εγκρίνει με την ψήφο του τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

***

Αρχισαν τα όργανα των «εντός εκτός και επί τα αυτά». Μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει ό,τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. Αλλά χώρια ο καθένας βγαίνει στο μεϊντάνι ψάχνοντας για θύματα, από τα οποία ζητάνε να τους ψηφίσουν για να εφαρμόσουν, λέει, με διαφορετικό τρόπο τη σημερινή πολιτική, μετά τις εκλογές. Πόσο χαϊβάνι θα 'ναι αυτός που θα τους ψηφίσει; Πολύ, εκτιμούν αυτοί που έχουν το θράσος να σφάζουν, έχοντας και τη βεβαιότητα ότι θα πάρουν ψήφο για να συνεχίσουν.

Λένε: Κυβέρνηση ή χάος;

Απάντηση: Χάος είναι τα 200 ευρώ μισθός. Χάος είναι οι κουρεμένες συντάξεις. Χάος είναι τα παιδιά που ούτε να σπουδάσουν μπορούν, ούτε να δουλέψουν.

Λένε: Δεν αρκεί να θες να τιμωρήσεις κάποιους, πρέπει να επιλέξεις και κυβέρνηση.

Απάντηση: Πράγματι, δεν αρκεί να θες να τους τιμωρήσεις, πρέπει να κάνεις τα πάντα ώστε να είναι ανίσχυρη και η κυβέρνησή τους. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η ψήφος σου, πρέπει από σήμερα να κάνεις τα πάντα για να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο κίνημα που θα τα βγάλει πέρα στις μάχες που έρχονται. Οι αστοί θα έχουν έτσι κι αλλιώς την κυβέρνησή τους. Το θέμα είναι να έχει και ο εργάτης τα όπλα του.

***

Ο εκβιασμός για την ακυβερνησία είναι και άσφαιρος. Θέλουν κυβέρνηση να συνεχίζει να σφάζει το λαό και μιλούν για ακυβερνησία, αν ο λαός με την ψήφο του την κάνει ανήμπορη να τον σφάζει.

Το πρόβλημα για την αστική τάξη αρχίζει όταν απέναντι στις λύσεις του συστήματος βρίσκεται ένα μαχητικό, καλά οργανωμένο εργατικό κίνημα, ακόμα καλύτερα ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που ξέρει και τι θέλει να γκρεμίσει και τι να βάλει στη θέση του.

Από αυτή τη σκοπιά το κάλεσμα του ΚΚΕ να πάρει ο ίδιος ο λαός την εξουσία στα χέρια του και η σημείωση ότι για να γίνει αυτό πρέπει από σήμερα να οργανώνεται έτσι που να είναι ικανός να το κάνει, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Βάζει στην άκρη όλα τα ψευτοδιλήμματα και δείχνει πρακτικά το δρόμο. Δίνει απάντηση και σ' όσους «φίλους του λαού» ρωτάνε αθώα «μέχρι να 'ρθει η λαϊκή εξουσία δεν πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση;»

Η απάντηση είναι η ίδια: Μια αστική κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει. Το θέμα είναι τι θα βρίσκει απέναντί της. Κι αυτό το απέναντι σήμερα, ως προς την έκφραση του λαϊκού κινήματος στη βουλή, έχει μόνο ένα όνομα: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Οσο πιο δυνατό ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό λαϊκό εργατικό κίνημα, τόσο πιο αδύναμη η αστική κυβέρνηση, τόσο πιο καλό για το λαό.

Το κλειδί είναι η δύναμη του λαϊκού κινήματος, όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε κατεύθυνση που να αμφισβητεί συνολικά τις λύσεις που προωθεί η αστική τάξη και να προβάλει τις δικές του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ