Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχούν οι αστοί για επέκταση της κρίσης

Καμπανάκι για Ισπανία και Ολλανδία, καθώς οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ενισχύσουν το μηχανισμό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Η βαθιά κρίση δεν είναι αποτέλεσμα «κακής» διαχείρισης. Είναι κρίση του καπιταλισμού και διέξοδο για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η ανατροπή του
Η βαθιά κρίση δεν είναι αποτέλεσμα «κακής» διαχείρισης. Είναι κρίση του καπιταλισμού και διέξοδο για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η ανατροπή του
Το αποπροσανατολιστικό και τρομοκρατικό δίλημμα «ΕΕ ή χάος», που οξύνουν προεκλογικά ο ΣΕΒ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενίσχυσε με τις δηλώσεις της η Α. Μέρκελ. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC, απευθυνόμενη επί της ουσίας στον ελληνικό λαό, του υπέδειξε «να κάνει αυτό που πρέπει και εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, ως αρωγοί στην προσπάθεια που δεν θα είναι καθόλου εύκολη». Να αποδεχτεί δηλαδή την κατακρεούργηση της ζωής του, η οποία, όπως η Μέρκελ ομολογεί, δεν πρόκειται να έχει τέλος.

Στην ίδια συνέντευξη, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας και άλλων χωρών από το ευρώ, δεν έχει να κάνει με την πορεία των αντιδραστικών ανατροπών, αλλά από τα γενικά συμφέροντα της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, τηρουμένων των όρων που αυτονόητα θέτει η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Οπως είπε, «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε αξεπέραστα προβλήματα (...) θα ήταν καταστροφικό για όλη την Ευρωζώνη, αν δείχναμε την πόρτα της εξόδου σε μια χώρα - μέλος. Αυτό αποκλείεται. Θα ήταν ολέθριο (και) εξάλλου οι (ευρωπαϊκές) συνθήκες δεν το επιτρέπουν».

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται: "Ποιος θα είναι ο επόμενος;" Η Ευρωζώνη θα γινόταν απίστευτα εξασθενημένη», είπε ακόμα, επιβεβαιώνοντας ότι τα δάνεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αποσκοπούν αποκλειστικά στη διάσωση του κεφαλαίου και του ευρώ. Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση «να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης», να εφαρμόσει, δηλαδή, όλα τα προαποφασισμένα βάρβαρα μέτρα.

Παραδεχόμενη την ανησυχία των αστών για τη βαθιά κρίση, είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Η Ευρώπη, και ιδίως η Ευρωζώνη, είναι σε κρίση (...) συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Ακριβώς αυτή η ανησυχία είναι και η αιτία του συμβιβασμού που επιδιώκει τώρα η Γερμανία με τις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες - μέλη του ΔΝΤ, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της ενίσχυσης των πόρων για το «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, Μέρκελ και Σόιμπλε δε θα διαφωνήσουν στο εξής, με το αίτημα των περισσότερων κρατών της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και άλλων να συνδυαστούν τα κονδύλια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) με εκείνα του διαδόχου μόνιμου μηχανισμού (ESM), γεγονός που θα επιβαρύνει τη Γερμανία με επιπλέον 120 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις (από 280, στα 400 δισ. ευρώ). Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε η ίδια η Μέρκελ, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντησή τους στην Κοπεγχάγη αυτή τη βδομάδα.

Στο «φουλ» οι ανταγωνισμοί

Την ίδια στιγμή, τα σημάδια ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται πιο βαθιά στην κρίση πληθαίνουν, με επίκεντρο τώρα την Ισπανία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να επιταχύνει τα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε οι συνέπειες από τον ακριβό δανεισμό της χώρας «να μην μεταδοθούν σε εμάς μέσω του ντόμινο». Η ανησυχία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Ο. Ρεν, ο οποίος ζήτησε από την Ισπανία να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης του ελλείμματός της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% του ΑΕΠ το 2013, «για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών».

Στο ίδιο πνεύμα, η Citigroup εκτιμά ότι η Ολλανδία απομακρύνεται από τον πυρήνα των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς «η αδύναμη απόδοση της οικονομίας κάνει πολύ δύσκολο για τη χώρα να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης», όπως σημειώνουν οικονομολόγοι του τραπεζικού ομίλου, σε σημείωμα προς τους επενδυτές. Η ολλανδική κυβέρνηση καλείται να βρει τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org