Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκινά το σχέδιο μαζικής καταστολής μεταναστών

Σχεδιάζει να εγκαταστήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας

Associated Press

Ακάθεκτα στη συγκρότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών, προχωρά η κυβέρνηση. Σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε χτες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των 10 περιφερειακών συμβουλίων της χώρας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως θα ιδρυθούν 30 στρατόπεδα με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με κονδύλια της ΕΕ, αφού υπάρχει και συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τους «Ευρωπαίους εταίρους», όπως τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Τα στρατόπεδα αυτά θα λειτουργούν, με στόχο τις απελάσεις των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως η περίφραξή τους θα είναι τριπλή, τύπου ΝΑΤΟ, θα έχουν κάμερες και θα φυλάσσονται από αστυνομικούς και σεκιουριτάδες.

Σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν 250 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για την περίοδο 2011 - 2013, ενώ πρόσθεσε ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Εμείς θα ζητήσουμε και θα πάρουμε, ήδη γίνεται διαπραγμάτευση, για τα επόμενα χρόνια 2014 - 2020, τους αναγκαίους πόρους».

Οι ηπειρωτικές περιφέρειες, όπου θα γίνουν τα στρατόπεδα είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στις προδιαγραφές των λεγόμενων κέντρων κλειστής φιλοξενίας εντάσσεται η εγκατάσταση τριπλής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ και θα είναι ύψους τριών μέτρων. Η εξωτερική φύλαξη θα γίνεται από οπλισμένο αστυνομικό προσωπικό και η εσωτερική από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Θα υπάρχει υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα με κάμερες CCTV). Η εγκατάσταση θα είναι χωρισμένη σε 4 τομείς, χωρητικότητας 250 ατόμων. Ο κάθε τομέας θα χωρίζεται σε πέντε πτέρυγες, όπου θα κρατούνται από 50 άτομα.

Επίσης, θα ιδρυθούν αστυνομικές υπηρεσίες (η κάθε μία θα διαθέτει 150 αστυνομικούς), ενώ κάθε στρατόπεδο θα φυλάσσεται από 300 φύλακες εταιρειών σεκιούριτι.

Οσον αφορά στους περιφερειάρχες που πήραν μέρος στη σύσκεψη, ο Γ. Σγουρός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ήταν από εκείνους που εξέφρασε διαφωνία, λέγοντας ότι το σύστημα με τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Κινητοποίηση στην Κοζάνη

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του στρατοπέδου «Ταγματάρχη Πόρτη», οι κάτοικοι της Νεάπολης Κοζάνης, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περιοχή. Παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να τους πείσουν πως με τη δημιουργία του στρατοπέδου, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η τοπική οικονομία (σ.σ. κάτι που ανέφερε χτες και ο Μ. Χρυσοχοΐδης) από τα χρήματα που θα πέσουν στην περιοχή, οι κάτοικοι της Νεάπολης και των άλλων οικισμών του Δήμου Βοΐου δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης. Από τη μία δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν έχει τις υποδομές για τη «φιλοξενία» 1.000 και 2.000 μεταναστών, αφού δεν έχει ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση, ούτε τηλεπικοινωνίες, ούτε κτίρια και από την άλλη απαντούν σε όσους τάζουν θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πως δε θα γίνουν δεσμοφύλακες των δυστυχισμένων και κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της απόφασή τους αυτής, χτες εμπόδισαν την είσοδο στο στρατόπεδο συνεργείου του ΟΤΕ που επιχείρησε να μπει στο χώρο συνοδεία της αστυνομίας για να πραγματοποιήσει εργασίες. Χτες βράδυ, πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στην πύλη. Την ίδια ώρα, κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους βουλευτές (Α. Ροντούλης του ΛΑ.Ο.Σ.), και φασιστικές οργανώσεις (Χρυσή Αυγή), προκειμένου να ξεσηκώσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά των μεταναστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών(2012-04-25 00:00:00.0)
Ο κύριος Πρετεντέρης(2012-03-31 00:00:00.0)
Ο κύριος Πρετεντέρης(2012-03-31 00:00:00.0)
«Αρχιτεκτονική» Γκουαντανάμο!(2012-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ