Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νόμιμη» κλοπή και σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το PSI!

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με μια «νόμιμη» κλοπή (τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους) αφαίρεσε εκατομμύρια ευρώ από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν!

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δε θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά τη «νόμιμη» κλοπή στα αποθεματικά τους, που έγινε με το «περιβόητο» PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους)! Η κυβέρνηση, όπως έκανε με όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μετέτρεψε τις καταθέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ομόλογα «Δημοσίου» και τα «κούρεψε». Τι σημαίνει αυτό το «κούρεμα»; Αφαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ποσά που χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων - πρακτικά πρόκειται για τα ταμεία των ιδρυμάτων! Από το «κούρεμα» οι απώλειες διαθέσιμων και αποθεματικών για τους δημόσιους φορείς υπολογίζονται στο 70%.

Να σημειώσουμε πως το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων έγινε με «νόμιμο» τρόπο, αξιοποιώντας νόμο του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτές οι αναγκαστικές καταθέσεις, που αφορούν και ποσά που άμεσα θα αξιοποιούσε ο κάθε φορέας για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και πετσοκόπηκαν με το «κούρεμα». Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε πως οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν κοπεί μέχρι 60%, ενώ η κρατική χρηματοδότηση εκταμιεύεται με το σταγονόμετρο! Ολα τα παραπάνω μπορούν να ονομαστούν μόνο λεηλασία σε ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση! Πρακτικά, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αφήνει τα ΑΕΙ, τους φοιτητές και τους σπουδαστές στον «αέρα».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν για το θέμα χτες, λένε ότι από την όλη διαδικασία τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ! Ηδη τα ΤΕΙ κυριολεκτικά υπολειτουργούσαν, αφού υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, λίστες αναμονής στα εργαστήρια, προβλήματα εξοπλισμού κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το «κούρεμα» διαμορφώνονται ως εξής: ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ., ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.

Η σύνοδος ΤΕΙ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων (εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας) την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ υποστηρίζει πως εάν δεν εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδρυμάτων, οι πρόεδροι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ζητούν υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ιδρύματα για να καλυφθούν τα κενά από το «κούρεμα», αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου του 2011. Δήλωσαν ότι θα καταθέσουν και μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης, η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει σήμερα για το ίδιο θέμα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε «χωρίς τη βούληση των ιδρυμάτων». Οι πρυτάνεις ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 833.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των αποθεματικών που χάνουν τα Πανεπιστήμια θα υπολογιστεί στη σημερινή σύνοδο πρυτάνεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνει για δύο μέρες το ΤΕΙ(15/9/2012)
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια για την εφαρμογή του νόμου(13/5/2012)
Δεν «κουρεύουμε» ούτε ένα ευρώ από τις ανάγκες μας(31/3/2012)
Δεν «κουρεύουμε» ούτε ένα ευρώ από τις ανάγκες μας(31/3/2012)
Περισσότερα ψίχουλα στα ΑΕΙ μετά τη «νόμιμη» κλοπή(29/3/2012)
Αμεση αντίδραση με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο(27/3/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org