Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θανάσιμο το «κούρεμα» των νοσοκομείων

Μετά τη «νόμιμη κλοπή» των αποθεματικών τους, δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων φέρνει το «κούρεμα» των διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων, μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και αφού είχε προηγηθεί η μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που είχαν στις τράπεζες εξαφανίζονται και απομένουν ελάχιστα με τα οποία πρέπει να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονταν να καλύψουν εξαιτίας και της κρατικής επιδότησης που συνεχώς μειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Π.χ., το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είχε στην ΤτΕ 2.100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από τις εισπράξεις από τα νοσήλια, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει καθώς και από τα χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα του απέμειναν περίπου 650.000 ευρώ διαθέσιμα. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά του έξοδα, τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών, φάρμακα, υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, τρόφιμα, επισκευές και συντηρήσεις, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.

Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έγινε γνωστό από μεριάς των γιατρών ότι «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, στο οποίο απέμειναν μόλις 900 εκατ. ευρώ.

Αιφνιδιασμένο δηλώνει το υπουργείο

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκαλεί καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί αιφνιδιασμένη, όπως επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, στη χτεσινή συνεδρίαση του Επιτελικού του υπουργείου Υγείας (συμμετέχουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου και των νοσοκομείων). Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «αν συμβαίνει αυτό είναι απαράδεκτο», κάνοντας τον ανήξερο, όταν το κόμμα και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει πρωτοστατούν και στην ολόπλευρη υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην παράδοση της Υγείας στους νόμους της αγοράς. Πάντως, μετά από τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων συμφωνήθηκε να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται και διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που άρχισαν να πληροφορούνται μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χτες πολλοί διοικητές έσπευσαν να ζητήσουν απ' την τράπεζα πληροφορίες για το ύψος των αποθεματικών τους, για να λάβουν αρχικά την απάντηση να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους. Στη συνέχεια και μετά την επιμονή των διοικητών πως έχουν άμεσες υποχρεώσεις να εκπληρώσουν, όπως έκδοση επιταγών προς τους προμηθευτές, έλεγαν ότι τα χρήματα, όσων είχαν καταθέσεις, «κουρεύτηκαν» μέχρι και 70%. Ακριβείς πληροφορίες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να έχουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org