Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιδερόφρακτες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Πρωτοφανή μέτρα αστυνομοκρατίας, με στόχο τον εκφοβισμό του λαού

Αποψη της (σιδερόφρακτης) Λ. Αμαλίας, το Σάββατο, στη μαθητική παρέλαση
Αποψη της (σιδερόφρακτης) Λ. Αμαλίας, το Σάββατο, στη μαθητική παρέλαση
Σε σιδερόφρακτο κλοιό έγιναν οι παρελάσεις της 25ης Μάρτη, με αστυνομοκρατία, αποκλεισμούς δρόμων, ΜΑΤ και ρίψη χημικών, εκατοντάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις. Με ευθύνη της κυβέρνησης, η μαθητική παρέλαση της Αθήνας το Σάββατο και η στρατιωτική της Κυριακής, έγιναν με ελάχιστο κόσμο να τις παρακολουθεί και γονείς να διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπόρεσαν να δουν τα παιδιά τους, αποκλεισμένοι από τον αστυνομικό κλοιό, καθώς δεκάδες διμοιρίες από νωρίς το πρωί έζωσαν το κέντρο, έκλεισαν σταθμούς του μετρό και η προσέγγιση στο χώρο της παρέλασης επιτρεπόταν μόνο για όσους είχαν διαπίστευση!

Μικρές ομάδες, που πλησίασαν το χώρο (Σάββατο από Βουκουρεστίου, Κυριακή από Ερμού) απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ. Βιαιότερα αντιμετωπίστηκαν άλλες ετερόκλητες ομάδες, που επιχείρησαν να διεισδύσουν στους χώρους παρέλασης σε Πάτρα και Ηράκλειο. Σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία, έγινε ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα στο Ηράκλειο η παρέλαση να ακυρωθεί. Συνολικά, σε 27 πόλεις και περιοχές της χώρας, υπολογίζεται ότι έγιναν 299 προσαγωγές και 40 συλλήψεις. Το σκηνικό που στήθηκε έδωσε «πάτημα» στα αστικά ΜΜΕ για μαζική αναπαραγωγή τρομολαγνικών κλισέ, με στόχο το λαϊκό κίνημα και το πρόσχημα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το καταστρωμένο σχέδιο για καταστολή.

Στον απόηχο της παρέλασης στην Αθήνα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει τον δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη«για την απόφασή του να αποκλείσει τη Φιλαρμονική του Δήμου από τις παρελάσεις στις 24 και 25 Μάρτη με την υποψία για συμβολική διαμαρτυρία των μουσικών. Για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στη μαθητική παρέλαση, με διαδικασία επείγουσα ο Δήμαρχος κάλεσε (σ.σ. να παιανίζει) τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού. Το κάλεσμα του Δημάρχου να αναλάβει ο Στρατός δεν έχει να κάνει με το φόβο του μήπως οι μουσικοί βάλουν μαύρες κορδέλες στα όργανά τους, αλλά με την αποφασιστικότητά του απέναντι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση εργαζομένων που μπορεί να του χαλάσει το έργο (...)».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org