Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Ομολόγησε τη ρίψη βλημάτων ουρανίου!
  • 500 βλήματα το 1984 έπεσαν στην Αγχίαλο, δήλωσε ο υφυπουργός απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Αντ. Σκυλλάκος: Μετράτε μόνον τη ραδιενέργεια

Πεντακόσια βλήματα απεμπλουτισμενου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν σε πεδίο βολής στην Αγχίαλο το 1984, όπως αποκάλυψε χτες απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ενώ σήμερα γίνονται έρευνες από το «Δημόκριτο» σε 14 πεδία βολής σε όλη τη χώρα. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού, οι έρευνες μέχρι στιγμής περιορίζονται μόνο στο θέμα της ραδιενέργειας και όχι στο πλουτώνιο και στις άλλες βλαβερές χημικές ουσίες που τυχόν διαθέτουν τα συγκεκριμένα βλήματα, γεγονός που κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Αποστολάκης χτες: «με τα γνωστά μέχρι σήμερα στοιχεία - έχω την επιφύλαξη μήπως αποκαλυφθεί κάτι το οποίο μας είχε διαφύγει - δεν έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος πλην του πεδίου βολής μέσα στην αεροπορική βάση της Αγχιάλου βολές με όπλα που είναι ύποπτα ότι μολύνουν το περιβάλλον. Στη Νέα Αγχίαλο, το 1984, σε μια αεροπορική επίδειξη χρησιμοποιήθηκαν 500 περίπου βλήματα, όπως είναι αυτά του απεμπλουτισμένου ουρανίου, εκ των οποίων μόνο τα 7 χτύπησαν το στόχο. Φροντίσαμε και στείλαμε από τις πρώτες έρευνες το Δημόκριτο στην περιοχή. Εκανε μετρήσεις. Μέχρι στιγμής δε φαίνεται καμιά ένδειξη μόλυνσης. Παράλληλα έχουν γίνει μετρήσεις σε 14 πεδία βολής. Σε κανένα ο "Δημόκριτος" δεν ανέφερε μέχρι στιγμής καμιά ένδειξη. Για τα 10.000 βλήματα του Πολεμικού Ναυτικού θέλω να σας πω ότι ήδη έχουν αποσυρθεί. Φυλάσσονται σε ειδικά προετοιμασμένους χώρους υπογείως».

Ο υφυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην κρύψουμε τίποτε από κανέναν και βεβαίως αυτό συνεπάγεται και από τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε», παραδεχόμενος πάντως ότι: «υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης πράγματι. Αυτό δεν το κρύβω. Υπήρξε μια έλλειψη ευαισθησίας από την άποψη ότι δεν ξέραμε περί τινος πρόκειται. Είδαμε μια παράγραφο που λέει ότι αυτά τα όπλα μπορούν να φυλάσσονται χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις», καταλήγοντας στο ότι «αφ' ης στιγμής διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα δεν έχουμε αφήσει κανένα μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί και να μην το έχουμε πάρει».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σχολίασε το θέμα των ερευνών που γίνονται λέγοντας ότι «ο "Δημόκριτος" μπορεί να μετρήσει μόνον τη ραδιενέργεια. Σήμερα (σσ χτες) προέκυψε ότι αυτά τα βλήματα έχουν πλουτώνιο και έχουν και άλλες χημικές ουσίες που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειπώθηκε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν και απομεινάρια από τανκς, όπως στην Αγχίαλο, τα οποία δεν έχουν μαζευτεί ακόμη. Είχαν χτυπηθεί σε άσκηση εκείνης της εποχής». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ανησυχία πλέον επικεντρώνεται όπου υπάρχει πεδίο βολής και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «επιμένουν στρατιωτικοί εν αποστρατεία ότι χρησιμοποιήθηκαν σίγουρα για επίδειξη πυροβόλου και στην περιοχή Κρανιάς Ελασσόνας». Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «υπάρχει ένα ολόκληρο ζήτημα να ανατρέξετε στο παρελθόν και στο τι οπλισμός χρησιμοποιήθηκε είτε για ασκήσεις είτε για επιδείξεις σε όλα αυτά τα στρατόπεδα και αυτό από ό,τι φαίνεται δεν έχει γίνει γιατί ένα - ένα βγαίνουν στην επιφάνεια», σημειώνοντας επίσης ότι η θέση του ΚΚΕ είναι «ότι αυτά (σσ τα όπλα) θα έπρεπε να καταστραφούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμη απειλή για τους κατοίκους(2007-06-07 00:00:00.0)
Χρησιμοποιείται το πεδίο βολής στην Αγρα Λέσβου;(2001-02-08 00:00:00.0)
Ζητούν έρευνες και άμεση ενημέρωση(2001-01-18 00:00:00.0)
Τα βλήματα ουρανίου εμπεριέχουν δηλητηριώδες πλουτώνιο(2001-01-18 00:00:00.0)
Να φύγει το φονικό πεδίο βολής(2001-01-16 00:00:00.0)
«Κάποιοι θέλουν να υποτιμήσουν τον κίνδυνο»(2001-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ