Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Υπόνοιες για μολυσμένα νερά στις Σέρρες

Υπόνοιες για μολυσμένα υπόγεια και επιφανειακά νερά σε περιοχές του Νομού Σερρών από φυσικό ουράνιο, εκφράζουν επιστήμονες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σερρών «Παρατηρητής», ο γεωλόγος Αθ. Τσαουσιάνης υποστηρίζει ότι στο τρίγωνο μεταξύ Αγίου Προδρόμου και Σιδηροκάστρου Σερρών υπάρχει ουράνιο και από το γεγονός αυτό θα πρέπει να γίνουν άμεσα έρευνες για την ποιότητα των υδάτων, καθώς «το ουράνιο εύκολα διαλύεται στο νερά».

Οπως τόνισε ο Αθ. Τσαουσιάνης, «μπορεί να μην κινδυνεύουμε από τη φυσική ακτινοβολία, υπάρχουν, όμως, μετρήσεις και αναλύσεις από την εποχή που εργαζόμασταν στο "Δημόκριτο", οι οποίες είναι ανησυχητικές όσον αφορά τα νερά. Δηλαδή, δεν υπάρχει κίνδυνος, όσον αφορά την εκπομπή της φυσικής ακτινοβολίας, αλλά υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι τα κοιτάσματα του ουρανίου, τα οποία βρίσκονται στο Νομό Σερρών και τα οποία αρχίζουν από τον Αγιο Πρόδρομο και τελειώνουν στο Σιδηρόκαστρο, μέχρι τις παρυφές του Λαιλιά, όλα αυτά τα επιφανειακά ή υπόγεια νερά είναι εμπλουτισμένα από το ουράνιο διότι υπό τη μορφή την οποία βρίσκεται το ουράνιο στο νομό, είναι εύκολα διαλυτό στο νερά». Διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι, αν και ζητήθηκε να γίνει έρευνα για το θέμα αυτό από ειδική ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, η χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τα οποία χρησιμοποιούνται για ύδρευση από τις κοινότητες είτε για άρδευση. Υπάρχουν υπόνοιες, επαναλαμβάνω. Για να είμαστε σίγουροι, πρέπει να κάνουμε έρευνα για να διαπιστωθεί αυτό το πράγμα», επισήμανε.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Σ. Μανωλαράκης, τεχνολόγος ερευνητής ουρανίου ΙΓΜΕ, δήλωσε ότι το ΙΓΜΕ πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2001 ένα πρόγραμμα, το οποίο θα καταγράψει τις περιοχές που έχουν πιθανόν υποστεί μόλυνση από το ουράνιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ