Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πόρισμα» για εσωκομματική κατανάλωση

Το πόρισμα της κομματικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τις προεκλογικές «ελληνοποιήσεις», έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες ενόψει και του συνεδρίου αλλά και να κλείσει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την απογοητευμένη κομματική βάση από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αν και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την αξιοποίηση του θέματος, ωστόσο δεν έθεσε θέμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης του Απρίλη. Περιορίστηκε απλά να επαναλάβει ότι στις εκλογές της 9ης Απρίλη «η ουσία και η ποιότητα της Δημοκρατίας μας δέχτηκαν καίριο πλήγμα». Συνεργάτες του δικαιολογούσαν αυτή τη στάση με το έωλο επιχείρημα, «πως μπορούμε να αμφισβητήσουμε κάτι που δεν έχουμε τη θεσμική δυνατότητα να το πράξουμε;».

Παρουσιάζοντας το πόρισμα μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αυτό συντάχτηκε, μετά από ενδελεχή έρευνα και βασίζεται σε επίσημα έγγραφα κρατικών αρχών, τα οποία δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση. Στη συνέχεια επισήμανε ότι η βιομηχανία των «ελληνοποιήσεων» στήθηκε μετά το 1993 με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Στο διάστημα αυτό υποστήριξε ότι «με κυβερνητική ανοχή και κάλυψη» χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε χιλιάδες άτομα που εισήλθαν στη χώρα. Επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, Πρεσβειών και Προξενικών Αρχών, τα οποία κάνουν λόγο «για κυκλώματα αγοραπωλησίας, νόθευσης πιστοποιητικών, βιομηχανία έκδοσης διαβατηρίων και μαφίες που εκβιάζουν και απειλούν υπαλλήλους».

Στη βάση αυτών ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσο ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων, το οποίο θα γίνει από Ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ανέφερε ακόμα ότι το πόρισμα αυτό θα δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων με τους οποίους σχεδιάζει να συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Παράλληλα, η ΝΔ θα ζητήσει τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, ενώ απέστειλε το πόρισμα και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να συστρατευτούν στην κατεύθυνση της θωράκισης της Δημοκρατίας μας και του σεβασμού της ανόθευτης λαϊκής βούλησης», κατέληξε ο Κ. Καραμανλής.

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «επιδίδεται στο πολιτικά καταστροφικό "παιχνίδι" της δημιουργίας εφήμερων εντυπώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ