Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να φύγει το πεδίο βολής

Την απομάκρυνση του πεδίου βολής «Πενταλώνι Ζίτσας» ζητούν με κοινό υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς οι Δήμοι Εκάλης και Ζίτσας του Νομού Ιωαννίνων. Παράλληλα, μέσα από το υπόμνημά τους ζητούν την άμεση παύση εκρήξεων των βλημάτων που συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και καταστρέφονται στην περιοχή του πεδίου βολής.

Η σύνταξη του υπομνήματος με τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως αναφέρεται, έγινε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για την ύπαρξη ουρανίου και άλλων θανατηφόρων χημικών ουσιών στα οπλικά σύστημα που διαθέτει η χώρα μας. Το συγκεκριμένο κείμενο, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κοινοποιούν στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, στον νομάρχη Ιωαννίνων, στον διοικητή της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους βουλευτές του νομού.

Οπως τονίζεται στο κείμενο, η χρήση του πεδίου βολής, προσβάλλει άμεσα κατοικημένους οικισμούς και τις γεωργικές, κτηνοτροφικές, αμπελουργικές και μελισσοκομικές καλλιέργειες. Επίσης, μέσα από το υπόμνημα, το οποίο υπογράφουν οι δυο δήμαρχοι των παραπάνω δήμων, ζητούν την επίσκεψη εξειδικευμένης επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα προβεί σε άμεσους και συντονισμένους ελέγχους με δειγματοληψία των πυρομαχικών και του εδάφους της περιοχής, ελέγχοντας και τα πυρομαχικά των αποθηκών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διαπίστωση του βαθμού μόλυνσης του περιβάλλοντος. Καθώς και την άμεση αποκατάσταση των υλικών ζημιών (ρωγμές κλπ.) των οικιών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιγοψάς του Δήμου Εκάλης.

Τέλος, μέσα από το υπόμνημά τους, καλούν τον διοικητή της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, να μην προβεί στην πραγματοποίηση άσκησης ή σε εκρήξεις, καταστροφές πυρομαχικών, γιατί οι κάτοικοι των δυο δήμων «θα αντιδράσουν δυναμικά με απρόβλεπτες ενδεχομένως συνέπειες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ