Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πλουτώνια Ωδή»

Η καταιγίδα των αποκαλύψεων, σχετικά με την «ανθρωπιστική δράση» του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, δε λέει να κοπάσει. Αντίθετα, όλα δείχνουν πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Αρχή, τόσο ως προς τις αποκαλύψεις για ό,τι έγινε, αλλά, ακόμα χειρότερα, αρχή και ως προς τα απάνθρωπα σχέδια και επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού για την περιοχή. Είναι πολλά αυτά, που δείχνουν πως η ενδοκαπιταλιστική κόντρα είναι ακόμα στην αρχή της και ως προς την αγριότητα, με την οποία εκφράζεται όταν ξεσπά. Η είδηση πως οι βόμβες στα Βαλκάνια περιείχαν και πλουτώνιο δεν είναι μία απλή αποκάλυψη. Είναι χαρακτηριστική του μεγέθους της βαρβαρότητας που καλπάζει. Τα μυαλά που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν, σε έναν κατά τ' άλλα «συμβατικό» πόλεμο, βόμβες με τέτοιο υλικό δεν είναι απλά ανισόρροπα. Είναι κτήνη. Είναι, αλλιώς, απλά - ωμά ιμπεριαλιστές, όσο κι αν ενοχλεί η «ξύλινη» λέξη αυτούς που αναλαμβάνουν ρόλο «κυράτσας» σ' αυτό το σύστημα.

Βρισκόμαστε ξανά στο σημείο - είμαστε υποχρεωμένοι, όσοι άνθρωποι - που πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τους νεκρούς της Χιροσίμα. Είναι ψέμα αυτό που είναι γραμμένο στον τύμβο των θυμάτων της βόμβας: «Ησυχάστε, αναπαυθείτε με ειρήνη, το λάθος δε θα ξαναγίνει». Τους είπαμε ψέματα. Γιατί εκείνη η βόμβα δεν έπεσε από λάθος. Από κείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα, ξανά και ξανά, ο ιμπεριαλισμός κάνει καθαρό πως θα χρησιμοποιεί όποια βόμβα τού είναι χρήσιμη. Είτε είναι ναπάλμ κατά του Δημοκρατικού Στρατού στην Ελλάδα, των Βιετκόγκ στο Βιετνάμ, είτε βόμβα βακτηρίων στην Κούβα, είτε Ουρανίου - 238 στο Ιράκ, είτε Ουρανίου - 236 στη Βοσνία, ως και πλουτωνίου στη Σερβία και το Κόσσοβο, όπως με τρόμο διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Τρόμος, ωμός τρόμος. Αυτή είναι λέξη. Γιατί αυτή η διαπίστωση για χρήση και πλουτωνίου αφαιρεί από το θάνατο στα Βαλκάνια ως και αυτό το μέχρι προχτές «απεμπλουτισμένο» περίβλημά του: Ενα και μοναδικό γραμμάριο πλουτωνίου σκορπά το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους. Πόσο έριξαν στα Βαλκάνια; Ξέρουμε πως θα ψελλίσουν διάφορα, πως «τα ίχνη είναι πολύ λίγα» και άλλα τέτοια. Αυτό που δεν μπορούν να ανατρέψουν είναι το γεγονός: Μετρήθηκε αδιάψευστα Ουράνιο - 236 κι αυτό κουβαλά αναγκαστικά μαζί του και πλουτώνιο. Αναγκαστικά! Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Που εξηγούν και την αγωνία διαφόρων συνενόχων να σπεύσουν να καταγγείλουν τις βόμβες ουρανίου και την απέλπιδη προσπάθειά τους να πείσουν πως δε γνώριζαν λεπτομέρειες για τα θανάσιμα όπλα, που από κοινού αποφάσισαν να ρίξουν. Τα όσα φρικτά συνεπάγονται και έπονται της αποκάλυψης του πλουτωνίου, μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έντασης κοινωνική έκρηξη, που καμία «θερμοπυρηνική ασπίδα» δεν μπορεί να τη φρενάρει.

Είναι η στιγμή για ένα κατηγορηματικό «όχι» σε κάθε είδους κατευνασμό της κοινής γνώμης. Τέσσερις αιώνες πριν, ο ποιητής John Donne έγραφε: «...Ο θάνατος κάθε ανθρώπου με υποβιβάζει, γιατί είμαι αλληλέγγυος με το ανθρώπινο γένος. Ετσι, λοιπόν, δε μου επιτρέπεται ποτέ να διερωτηθώ: Για ποιον κτυπά η καμπάνα. Κτυπά για όλους». Είναι αυτή ακριβώς η στιγμή: Η καμπάνα χτυπά για όλους. Το ΚΚΕ έχει σαλπίσει, ήδη, το κάλεσμα: Στο δρόμο! Ο ιμπεριαλισμός σκοτώνει εν ψυχρώ. Κανείς δε δικαιούται να πει μετά «δε γνώριζα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ