Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
BOMBEΣ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
Η κυβέρνηση το ήξερε από την πρώτη στιγμή και έλεγε ψέματα
  • Αποκάλυψη του καθηγητή Σ. Ραψομανίκη στη Βουλή ότι έκθεση της διεθνούς επιτροπής ΦΟΚΟΥΣ, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα, διαπίστωσε ρύπανση από ουράνιο στην πόλη Βράνιε, λίγες μόλις μέρες μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών
  • Μετά από πιέσεις το γεγονός αποσιωπήθηκε στην τελική έκθεση
  • Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ζητάει την απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης των όπλων από απεμπλουτισμένο ουράνιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την πρώτη στιγμή, και συγκεκριμένα λίγες μόλις μέρες μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση ότι έγινε χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Την αποκάλυψη αυτή, που καταρρίπτει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν ήξεραν για τη χρήση αυτών των βομβών, έκανε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο Σ. Ραψομανίκης, καθηγητής της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ακρόασης ειδικών επιστημόνων από την επιτροπή, ο Σ. Ραψομανίκης είπε ότι σε μετρήσεις που έκανε η επιστημονική ομάδα ΦΟΚΟΥΣ (μετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ρωσία) από τις 16 μέχρι τις 25 του Ιούνη (λίγες μόλις μέρες μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών) στη σερβική πόλη Βράνιε διαπιστώθηκε ρύπανση από απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τη ρύπανση μέτρησε το ρωσικό συνεργείο και αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της πρώτης έκθεσης της ΦΟΚΟΥΣ. Οπως είπε ο καθηγητής, τα συμπεράσματα αυτά τα γνώριζε το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο περίφημος Ελληνοαμερικανός Αλεξ Ρόντος, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και άνθρωπος που αναλάμβανε τις «βρώμικες δουλιές» στη Γιουγκοσλαβία.

Οπως είπε ο Σ. Ραψομανίκης, ακολούθησε μεθόδευση απόκρυψης του γεγονότος και έτσι στο δεύτερο στάδιο της έκθεσης αφαιρέθηκε η σελίδα 20, που αναφερόταν στην ύπαρξη μόλυνσης από ουράνιο, και απλώς στα περιεχόμενά της αναφερόταν ότι πάρθηκε δείγμα από την πόλη Βράνιε. Στο δε τελικό στάδιο της έκθεσης δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για την υπόθεση της πόλης Βράνιε, κατόπιν προφανώς πιέσεων από αυτούς που ήθελαν να κρύψουν το βομβαρδισμό με ουράνιο.

Η αποκάλυψη δημιουργεί τεράστιο θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση, αφού αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν έλεγε την αλήθεια για το πότε έμαθε για τη χρήση του ουρανίου. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας προσπάθησε χλιαρά να αντικρούσει την αποκάλυψη, λέγοντας ότι η έκθεση της ΦΟΚΟΥΣ απλώς είχε επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για το θέμα.

Ολοι οι επιστήμονες που προσήλθαν στην επιτροπή, άσχετα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, με όσα είπαν έδειξαν ότι στη Γιουγκοσλαβία έγινε ένα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, με επιπτώσεις που θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Ο Λ. Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, είπε ότι η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί μακροχρόνια ρύπανση και η ρίψη βομβών με αυτό το περιεχόμενο παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους για την ακτινοπροστασία. Οσον αφορά την Ελλάδα ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν παρουσιάστηκε από τις μετρήσεις καμία αύξηση της μόλυνσης.

Ο πυρηνικός γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χ. Προυκάκης τόνισε ότι η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ανεπιθύμητη γιατί προκαλεί καρκινογενέσεις και γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες εμφανίζονται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Ο Ν. Κατσαρός, πρόεδρος της Ενωσης Χημικών, επικαλούμενος διεθνείς εκθέσεις, είπε ότι ουσιαστικά στη Γιουγκοσλαβία έγινε ένας χημικός πόλεμος και μόνο η περιορισμένη χρονική διάρκεια των βομβαρδισμών έσωσε τη χώρα μας και ευρύτερα τα Βαλκάνια από μία εκτεταμένη ρύπανση.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή 700.000 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου, είπε ο πυρηνικός φυσικός Α. Γεράνιος και υπογράμμισε ότι πρέπει να απαγορευτεί όχι μόνο η χρήση τέτοιων όπλων αλλά ακόμα και η αποθήκευσή τους.

Ο ερευνητής του «Δημόκριτου» Α. Θεοφίλου αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία για την ύπαρξη πλουτωνίου στις βομβαρδισμένες περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι αποτέλεσμα σχάσης, κάτι που προκύπτει μόνο μετά από χρήση πυρηνικών βομβών.

Τέλος, η Α. Εφραιμίδου, καθηγήτρια Ογκολογίας, είπε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δυνητικά και κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι καρκινογόνο και γι' αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση στην περιοχή.

Ολοι οι επιστήμονες είπαν ότι οι σχετικές εκθέσεις των διαφόρων φορέων, που ερευνούσαν την περιοχή των βομβαρδισμών, διαβιβάζονταν στην ελληνική κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία.

Ο Ορ. Κολοζώφ

«Από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων φάνηκε ότι έγινε ένα έγκλημα και με την υπογραφή της Ελλάδας», είπε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν μπορεί αυτά τα όπλα να χαρακτηρίζονται συμβατικά, είπε, και πρότεινε να απαγορευτεί η χρήση και η παραγωγή τους. Η ανακάλυψη πλουτωνίου στις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε, δημιουργεί ανατριχιαστικές υποψίες για χρήση μικρών πυρηνικών βομβών. Κάλεσε, δε, τον υπουργό Αμυνας να ενημερώσει υπεύθυνα τον κόσμο και όχι με διαψεύσεις τύπου «δεν έχουμε πυρηνικά στον Αραξο» και στη συνέχεια να ανακοινώνεται η απομάκρυνσή τους.

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, προσπάθησε για μία ακόμα φορά να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα και είπε ότι δεν αρκέστηκε μόνο στις διεθνείς εκθέσεις αλλά προχώρησε και σε δικές της έρευνες. Είπε ότι από τις σχετικές μετρήσεις δεν προέκυψε καμία ένδειξη κινδύνου για τους στρατιώτες που είναι στο Κόσσοβο. Ανακοίνωσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν έχει άρματα μάχης με θωράκιση από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Με πρόταση του προέδρου της, Κ. Παπούλια, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας υιοθέτησε απόφαση, που θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «με θεμελιωμένη την ανησυχία της από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων ζητάει να σταματήσει η παραγωγή και η χρήση των όπλων από απεμπλουτισμένο ουράνιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εφιάλτης παραμένει ζωντανός(2005-06-07 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΕ για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς(2001-01-25 00:00:00.0)
Τραγική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου και τερατογενέσεων!(2001-01-17 00:00:00.0)
Μεγάλη η οικολογική καταστροφή(2001-01-17 00:00:00.0)
Ιδού το έγκλημα! (1)(2001-01-11 00:00:00.0)
«Παράπλευρες απώλειες»(2001-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ