Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Συνεπές με τον εαυτόν του το Ευρωκοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του ψηφίσματος για το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε τα εξής:

«Το μόνο που εξυπηρετεί το κοινό ψήφισμα για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" είναι η συγκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέδραμαν κατά της Γιουγκοσλαβίας, προκαλώντας ανυπολόγιστες ανθρώπινες και υλικές καταστροφές. Για να είναι οι βομβαρδισμοί τους ακόμα πιο καταστρεπτικοί, δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν, όπλα με περίβλημα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ εγνώριζαν πολύ καλά, ήδη από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, τις μακρόχρονες θανατηφόρες επιδράσεις του.

Το κοινό ψήφισμα, αφού αρνείται να δεχτεί τη συσχέτιση κρουσμάτων καρκίνου και λευχαιμίας σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις δυνάμεις κατοχής στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στον πόλεμο του Κόλπου, με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, περιορίζεται σε ευχολόγιο για «διαφανείς συζητήσεις» και συγκρότηση ομάδων εργασίας, και όπλα «ζητεί από τα κράτη - μέλη που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ να προτείνουν την αναστολή της χρήσης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο», ενώ «ζητεί από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων πυρομαχικών», δηλαδή να συνεχίσει μεν να σκοτώνει, με «καθαρά» όμως όπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πρόταση τροπολογίας από την ομάδα της Αριστεράς που ζητούσε την απαγόρευση της παραγωγής, δοκιμής, χρήσης και πώλησης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, απορρίφθηκε πανηγυρικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας μόνο το 23% των ψήφων.

Βεβαίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν συνεπές με τον εαυτό του, αφού, όπως με κυνικό τρόπο τόνισε ο εγκληματίας πολέμου πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και νυν Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα στην παρέμβασή του, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε επίμονα τη στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια, τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο. Θα ήταν βέβαια αυταπάτη να περιμένουμε ότι οι εγκληματίες πολέμου θα μπορούσαν να καταδικάσουν τους εαυτούς τους. Ο ρόλος αυτός ανήκει στους λαούς.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα όχι μόνο να απαγορευτεί η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια, να επιβαρυνθεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το κόστος της περίθαλψης και αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς και του καθαρισμού του περιβάλλοντος.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το κοινό ψήφισμα και καλούμε τους λαούς να οργανώσουν και να αναπτύξουν τη δική τους ενωμένη αντίσταση και αντεπίθεση στη βαρβαρότητα της νέας τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ