Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Χαρά Λιουδάκη - Κυπραίου

Πέθανε χτες η λαογράφος - εθνογράφος Χαρά Λιουδάκη - Κυπραίου σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο, ώρα 11 πμ στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Η Χαρά Λιουδάκη γεννήθηκε στη Λατσίδα Μεραμπέλλου το 1916. Αφού περάτωσε τις σπουδές της στο Διδασκαλείο Ηρακλείου, άρχισε νέες σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Κοντά στη μεγαλύτερη αδερφή της, κορυφαία λαογράφο, Μαρία Λιουδάκι - τραγικό θύμα του Εμφυλίου - μυήθηκε στη λαογραφία, και με τη θαλπωρή, καθοδήγηση και προτροπή του Μανόλη Τριανταφυλλίδη ασχολήθηκε και εκείνη με τη λαογραφία του Πόντου και της Μικρασίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας τη μεταξική περίοδο, συμμετέχοντας ενεργά στους φοιτητικούς αγώνες. Αρραβωνιασμένη ήδη με τον κατοπινό εθνικό ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ήταν στο στόχαστρο του μεταξικού φασισμού και έζησε την περιπέτεια του Ναπολέοντα από την Ακροναυπλία έως το Χαϊδάρι και την Καισαριανή. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στον τομέα Αιγάλεω - Περιστέρι - Χαϊδάρι, ενώ εργαζόταν στο Αναμορφωτικό Ιδρυμα Ανηλίκων Θηλέων απ' όπου απελύθη με το περιβόητο Θ' Ψήφισμα. Εβίωσε με τραγικό τρόπο την αποτρόπαιη εκτέλεση του Ναπολέοντα και των «200» στην Καισαριανή και λίγα χρόνια αργότερα τη βάρβαρη σφαγή της αδελφής της Μαρίας στους στάβλους των Μπαντουβάδων στο Ηράκλειο. Εζησε όλες τις περιπέτειες και διώξεις των αγωνιζόμενων Ελλήνων για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Μετά την απόλυσή της εργάστηκε κοντά στον Οκτάβ και την Μέλπω Μερλιέ στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αφήνοντας τεράστιο έργο, το βραβευμένο βιβλίο της από την Ακαδημία Αθηνών «Τα Μεταλλεία της Μικρασίας και του Πόντου» και πλήθος εργασιών. Από τη δικτατορία του Μεταξά έως τη χούντα της 21ης Απριλίου βίωσε με ακραίο τρόπο όλη την περιπέτεια των μοναρχοφασιστικών διώξεων, γεγονός που δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει την επεξεργασία των χιλιάδων σελίδων λαογραφικού υλικού που συνέλεξε και κατέγραψε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ