Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζουν οι Βρετανοί για το νομοσχέδιο για την «τρομοκρατία»

Είναι γνωστό ότι κάθε κυβέρνηση τάζει λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να κρατήσει τους ψηφοφόρους της συσπειρωμένους στο κόμμα από το οποίο προέρχεται. Τάζει όμως και σε ισχυρά κέντρα εξουσίας. Μπορεί οι πρώτοι να ξεχνούν, αλλά τα δεύτερα έχουν μνήμη και δύναμη... ελέφαντα. Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2000 θα έχει προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που καθιερώνει αυταρχικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ετσι από χτες βρίσκεται στη χώρα μας ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπατλ, που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο. Θέμα των συναντήσεων ήταν η εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων. Δηλαδή η ταχύτερη δυνατή κατάθεση του νομοσχεδίου.

Παρά το ότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα κανένα από τα εφτά κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στις εφημερίδες δείχνουν τις προθέσεις. Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που θέτουν εκποδών σημαντικές κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος. Ρυθμίσεις που θεσμοθετούν ιδιώνυμα αδικήματα και ως προς τη φερόμενη ως εγκληματική συμπεριφορά της αυτουργίας και των μορφών συμμετοχής και ως προς την ποινική αντιμετώπιση σε επίπεδο ποινών.

Στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθούν αόριστες αξιολογικές έννοιες, όπως «τρομοκράτες» και «καθ' οιονδήποτε τρόπο διευκόλυνσή τους», θα είναι παραβίαση της βασικής αρχής του ποινικού μας συστήματος ότι πρέπει να υπάρχει σαφής, σταθερή και λεπτομερειακή περιγραφή της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από τις ποινικές διατάξεις. Αλλιώς τέτοιες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για πιθανές διώξεις σε βάρος ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών, πολύ δε περισσότερο πολιτών που με τη δράση τους είναι «ενοχλητικοί» στις αρχές.

Ο Βρετανός αξιωματούχος στη συνάντησή του με τον Μ. Σταθόπουλο εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του για προσφορά υπηρεσιών και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Μ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι «η πρόταση για συνεργασία είναι αποδεκτή και διευκρίνισε ότι αυτή δεν πρέπει να μεταφραστεί ότι δεχόμαστε πιέσεις ή κάνουμε υποχωρήσεις, καθώς προτάσσονται πρώτα τα συμφέροντα της χώρας μας». Χαρακτήρισε δε απαράδεκτα τα διάφορα περί του αντιθέτου σενάρια που κυκλοφορούν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να πάρει κάποιες αποστάσεις, κατέβαλε προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Κινούμενος σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ότι αναζητούνται... καινοτόμες νομοθετικές αλλαγές σε δικονομικό επίπεδο, για να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για την προστασία του ατόμου και των... προσωπικών του δεδομένων. Φυσικά, αφού πρώτα τα τελευταία θα έχουν γίνει «κόσκινο» από τις αυταρχικές ρυθμίσεις, που, όπως έχει γραφτεί, καταργούν το απόρρητο της επικοινωνίας, προβλέπουν τη χρησιμοποίηση ανώνυμων καταγγελιών και καταθέσεων ως αποδεικτικό μέσο και πολλά άλλα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής του ευρω-τρομονόμου(2001-09-28 00:00:00.0)
Στόχος ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ λαϊκών δικαιωμάτων(2001-02-23 00:00:00.0)
Προώθηση με πρόσχημα το έγκλημα(2001-01-09 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν δύο καθηγητές(2000-12-07 00:00:00.0)
Δεν παραιτούμαι, εφόσον με στηρίζει ο πρωθυπουργός(2000-06-23 00:00:00.0)
Στρώνουν το δρόμο για νέο αντιτρομοκρατικό νόμο(2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ