Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ψυχολογικός πόλεμος για να εξαναγκαστούν σε παραμονή

Εντονες πιέσεις, ώστε να εξαναγκαστούν να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο, ασκούνται στα μέλη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου, που καθημερινά όλο και περισσότεροι ζητάνε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Ελλάδας μια εκστρατεία στρατολόγησης «εθελοντών», δηλαδή μισθοφόρων που θα πάνε στο Κοσσυφοπέδιο, για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στην ΕΛΔΥΚΟ. Το δέλεαρ είναι ο μισθός που ξεκινάει από τις 700.000 το μήνα για τους στρατεύσιμους οπλίτες, αυτούς δηλαδή που υπηρετούν τη θητεία τους, και φθάνει το 1.500.000 ανάλογα με το βαθμό.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πιέσεων και εκβιασμών, πριν προχωρήσει στη «λύση» της υποχρεωτικής αποστολής στρατευσίμων οπλιτών, παιδιών του λαού που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, στο Κοσσυφοπέδιο. Μια τέτοια επιλογή θα έχει το χαρακτήρα αποστολής ολόκληρων ταγμάτων με πλήρη σύνθεση, όπως αυτά είναι επανδρωμένα στην Ελλάδα, δηλαδή με όλα τα μόνιμα στελέχη τους και τους στρατεύσιμους οπλίτες. Στο μεταξύ οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς που βρίσκονται ήδη στο Κοσσυφοπέδιο είναι ποικιλόμορφες και έχουν είτε τη μορφή ψυχολογικού πολέμου απέναντι σε όσους αιτούνται επιστροφή στην Ελλάδα - προκειμένου να αποτρέψουν τους υπόλοιπους να προβούν σε ανάλογη ενέργεια - είτε τη μορφή ψιθύρων περί μελλοντικής αντιμετώπισης όσων επιστρέψουν στην Ελλάδα, αυτό κυρίως αφορά τους αξιωματικούς καριέρας, οι οποίοι φοβούνται επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους.

Το πρώτο βήμα έγινε με την εξαίρεση όλων των μονίμων στελεχών από τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Ελλάδα και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας, που τις είχε δώσει κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο την προηγούμενη Παρασκευή, ότι όποιος θέλει να επιστρέψει το αίτημά του θα ικανοποιηθεί άμεσα. Τα ανασκεύασε λοιπόν αυτά προχτές, λέγοντας ότι «δεν είναι ιδιωτική υπόθεση για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» και ότι όσον αφορά την επιστροφή «για τους επαγγελματίες, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ολα αυτά όμως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ετσι ο αριθμός αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει εξάμηνο στο Κοσσυφοπέδιο και ζητούν επαναπατρισμό, έφθασε χτες τους 272, αριθμός που αν προστεθεί στους 232 που πρόκειται να επαναπατριστούν στα πλαίσια των τα τακτικών μετακινήσεων μετά τη συμπλήρωση ενός, δύο ή και τριών εξαμήνων, περισσότεροι από 500 πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ομως οι διαθέσιμοι για να τους αντικαταστήσουν δεν ξεπερνούν τους 200 και γι' αυτό ξεκίνησε νέα εκστρατεία στρατολόγησης «εθελοντών». Σήμερα στην ΕΛΔΥΚΟ υπηρετούν 191 αξιωματικοί, 914 υπαξιωματικοί και 350 στρατεύσιμοι οπλίτες. Η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, στη φάση αυτή, προσανατολίζεται στον τμηματικό επαναπατρισμό όσων ζητάνε να επιστέψουν, με προτεραιότητα στους στρατεύσιμους οπλίτες, οι οποίοι όμως αναλογικά, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, είναι ελάχιστοι αυτών που έχουν υποβάλει τις λιγότερες αναφορές επαναπατρισμού.

Το όλο θέμα των αρνήσεων, κυρίως των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), αλλά και μονίμων υπαξιωματικών να συμμετέχουν στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου έχει προκαλέσει προβληματισμό και σε αυτούς που προωθούν τα σχέδια για θεσμοθέτηση του επαγγελματικού στρατού, για τον οποίο οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του Α. Τσοχατζόπουλου, επρόκειτο να κατατεθούν στη Βουλή το διάστημα αυτό. Ο «επαγγελματίας στρατιώτης» ακριβώς γι' αυτές τις αποστολές προορίζεται και για ρόλους που ο στρατιώτης θητείας δεν μπορεί να παίξει. Ερχεται όμως τώρα η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου να ανατρέψει την εκτίμηση αυτή, ότι δηλαδή οι «επαγγελματίες οπλίτες» θα παίζουν χωρίς προβλήματα αυτούς τους ρόλους. Να επισημάνουμε ότι σήμερα περίπου 15.000 επαγγελματίες οπλίτες διαφόρων κατηγοριών υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης της ΕΛΔΥΚΟ των 1.500 ατόμων. Μάλιστα στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 350 στρατιώτες θητείας, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο και υποχρεωτικής αποστολής στρατευσίμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ