Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Βόρεια Ελλάδα: Συνεχίζεται το μπαράζ καταδικαστικών ανακοινώσεων

O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με πρόσφατη απόφαση τού Διοικητικού του Συμβουλίου καταδικάζει απερίφραστα «τη χρήση ραδιενεργών στοιχείων, που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη μόλυνση του περιβάλλοντος στο βαλκανικό χώρο, όσο και, κυρίως, τη δημιουργία κινδύνων για την υγεία και τη ζωή των στρατευμένων ξένων δυνάμεων στην περιοχή και των αμάχων κατοίκων της».

Ο ΕΣΘ, με ψήφισμά του, απευθύνει έκκληση στην ελληνική πολιτεία «να εξετάσει άμεσα, με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα το πρόβλημα και να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που και το περιβάλλον να προστατεύουν και λύση στο πρόβλημα για τα παιδιά της Ελλάδας, στρατευμένα ή φοιτητές να δίνει».

  • To έγκλημα διαρκείας που πραγματοποίησαν οι ΝΑΤΟικοί στα Βαλκάνια καταγγέλλει με απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Για το έγκλημα αυτό, τονίζεται στην απόφαση, «είναι συνυπεύθυνες όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γιατί με τη στάση τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τους βομβαρδισμούς, ουσιαστικά συγκάλυψαν τις τραγικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας και της τοξικής μόλυνσης. Είναι φυσικό ο ελληνικός λαός ν' ανησυχεί από την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς με συνέπειες ανυπολόγιστες για την υγεία και τη ζωή του».

Η απόφαση περιέχει τα εξής αιτήματα: να φύγει και ο τελευταίος φαντάρος που υπηρετεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Να σταματήσει η χώρα μας να παρέχει κάθε διευκόλυνση στους δολοφόνους των λαών της περιοχής. Να καθορίζουν οι λαοί των Βαλκανίων μόνοι τους τις υποθέσεις τους χωρίς την ανάγκη των ιμπεριαλιστικών «προστατών» τους.

Να υπερασπίσουν τη ζωή καλεί με ανακοίνωσή του τις γυναίκες του Εβρου ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Καλεί όλες όσες «δε συμβιβάζονται με λιγότερο ουρανό, δεν αποδέχονται μοιρολατρικά τον "ουράνιο" επίγειο τρόμο της νέας τάξης», να βγουν ξανά στο δρόμο, όπως πριν δύο χρόνια.

«Δύο χρόνια πριν», τονίζει η ανακοίνωση, «ήταν τα διαμελισμένα κορμιά των αμάχων, τα κομβόι των προσφύγων, τα ερείπια και η φωτιά που συνέθεταν το σκηνικό της φρίκης, της σφαγής, που το ΝΑΤΟ προκάλεσε στη Γιουγκοσλαβία. Δύο χρόνια μετά είναι ο αργός θάνατος που απλώνεται πάνω από τα Βαλκάνια, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι εικόνες των ανθρώπων που στωικά προσμένουν το θάνατό τους, που συνθέτουν το σκηνικό ενός εγκλήματος διαρκείας, ενός πολέμου που ποτέ δεν τελείωσε».

Το χρέος μας σήμερα είναι, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «να μη λείψει καμιά από τα προσκλητήρια του αγώνα. Να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του φιλειρηνικού κινήματος για αγώνα διαρκείας, για ένα πραγματικό ξεσηκωμό. Αυτό είναι κάλεσμα ζωής. Δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει ούτε βήμα πίσω. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η αδράνεια θα είναι ασυγχώρητη προδοσία στο παρόν και στο μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ