Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
«Κάποιοι θέλουν να υποτιμήσουν τον κίνδυνο»

Ανήσυχοι εμφανίζονται ειδικοί επιστήμονες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γιουγκοσλαβία. Οι δηλώσεις τους έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των υπαιτίων για τους βομβαρδισμούς.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής Θ. Γεράνιος μιλώντας χτες στο «Φλας 96,1» σχολίασε τις δηλώσεις της Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα λευχαιμίας στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, τονίζοντας: «Πάντοτε γνωρίζαμε και γνώριζαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι το όπλο αυτό δεν είναι συμβατικό, γιατί είναι ραδιενεργό». Συμπλήρωσε πως κάποιοι θέλουν να υποτιμήσουν τον κίνδυνο και δημιουργούν άλλοθι, παρότι στην πραγματικότητα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος.

Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο Τ. Τσελεπίδης βιολόγος - ωκεανογράφος, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας της Κρήτης, σχολιάζοντας τη ρίψη βλημάτων στο Αιγαίο, ανέφερε πως για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνει γνωστή η ανθεκτικότητά τους, σημειώνοντας όμως πως μπορεί βιολογικά να υπάρξει μεταφορά κάποιου ρύπου, ραδιενέργειας ή τοξικού αποβλήτου, από μεγάλα βάθη στην επιφάνεια. «Αυτά - συμπλήρωσε - είναι γνωστά εδώ και 20 χρόνια»!

Κατηγορηματικός ήταν και σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς των βλημάτων που ερρίφθησαν στην Αδριατική προς το Ιόνιο, την Κρήτη και τη θάλασσα της Κύπρου, λέγοντας πως οι υδάτινες μάζες από την Αδριατική ακολουθούν τον πυθμένα, κατεβαίνουν προς το Ιόνιο και καταλήγουν προς την Κύπρο και πως «ό,τι πέφτει εκεί κάτω στα βαθιά μεταφέρεται σιγά - σιγά στο Ιόνιο, περνάει δυτικά της Κρήτης, μετά πηγαίνει νότια της Κρήτης και μεταφέρεται προς την Κύπρο».

Συμπλήρωσε τέλος πως θα πρέπει να ελεγχθούν και τα πεδία βολής στην Ελλάδα, όπου έχουν ριφθεί τέτοια βλήματα.

Ο πυρηνικός φυσικός και ερευνητής του «Δημόκριτου» Αν. Θεοφίλου μιλώντας στον «Πλάνετ 104,5», δήλωσε: «Και ξέρουμε και γνωρίζουμε. Αλλά θέλουμε να μη γνωρίζουμε, να μην ξέρουμε και να μη δραστηριοποιούμαστε. Από την πρώτη στιγμή ξέραμε. Δε λέω ότι έβγαλα το συμπέρασμά μου σαν θεώρημα, έμμεσα γιατί χρησιμοποιούσαν τα Α-10 που μόλις τα κοίταξα και είδα τι πυροβόλα έχουν και τι βλήματα χρησιμοποιούν είδα ότι έχουν ειδικά πυροβόλα για βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και ότι αυτά τα βλήματα χρησιμοποιούν. Επομένως αφού είναι αυτά τα αεροπλάνα, με αυτά τα πυροβόλα, πάει τελείωσε». Συμπλήρωσε δε πως η εταιρία των γιατρών κατά των πυρηνικών όπλων είχε στείλει γράμμα στον υπουργό Αμυνας και εκείνος είχε αρνηθεί ότι γίνεται χρήση τέτοιων όπλων.

Συνεχίζοντας για την απάντηση αυτή του υπουργού Αμυνας δήλωσε: «Είναι συνηθισμένα αυτά, δεν ξέρω τίποτα, δεν άκουσα τίποτα. Στο Αιγαίο μας λένε ότι τα ρίχναμε για πλάκα. Θα ήθελα να το πιστέψουμε, πολύ θα το ευχόμουν να τα ρίχναμε για πλάκα».

Αναφερόμενος σε όσους βρέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια του πολέμου, τόνισε πως «ο κόσμος που ήταν εκεί, οι στρατιώτες, ο άμαχος πληθυσμός, τα εισέπνευσαν και τώρα είναι στο σώμα τους και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα», ενώ αμέσως μετά δήλωσε πως «όταν αυτό το υλικό το έχουμε μέσα μας διαρκεί για όλη μας τη ζωή, εφόσον δεν αποβληθεί, σαν να έχουμε μικρές βόμβες στο στήθος μας, στο κεφάλι μας, στη σπλήνα μας». Ακολούθως στηλίτευσε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο.

Τέλος, για τους Ελληνες στρατιώτες ανέφερε: «Γι' αυτούς που ήταν εκεί την εποχή των βομβαρδισμών σίγουρα έχουν εισπνεύσει. Είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο, εκτός αν συνέβη να μην φυσάει άνεμος από τη μεριά τους, ώστε να παρασύρει τέτοια υλικά προς τη μεριά τους. Γι' αυτούς που δεν ήταν εκεί θα έχουν στον οργανισμό τους πολύ μικρές ποσότητες ουρανίου που προέρχονται από τις σκόνες που σηκώνει ο αέρας κλπ. Οπότε ο κίνδυνος θα είναι 100 φορές μικρότερος, ωστόσο διαρκής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ