Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων

Δεκάδες μαζικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το ΝΑΤΟικό έγκλημα που εξακολουθεί να συντελείται σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και συνολικά των λαών της Βαλκανικής.

Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν πως «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ΝΑΤΟικοί σήμερα μετά τις δραματικές εξελίξεις και τους θανάτους από καρκίνο στην πολύπαθη Γιουγκοσλαβία, αποκαλύπτονται σαν στυγεροί δολοφόνοι που γνώριζαν και όμως πραγματοποίησαν ένα έγκλημα διαρκείας!!!».

«Τις επιπτώσεις - συνεχίζουν - απ' αυτή την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, με θύματα τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, αλλά και τους μισθοφόρους στρατιώτες που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία!!!».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση επιστροφή όλων των φοιτητών και την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, την άμεση επιστροφή του ελληνικού στρατού που συμμετέχει στις κατοχικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Καλούν τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό, με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης να απαιτήσουν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που οργάνωσαν αυτό το έγκλημα, να αναλάβουν το κόστος της αποκατάστασης στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια. Σημειώνουν - τέλος - πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη από το γιουγκοσλάβικο λαό.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης σε ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της για τη συνέχιση της παραμονής των Ελλήνων στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία. Καλεί την κυβέρνηση να πάψει να καλύπτει το έγκλημα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζεται με το να συμμετέχει σ' αυτά τα φοβερά εγκλήματα και να διαχωρίσει τη θέση της από τις δολοφονικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τέλος, την καλεί να επαναφέρει όλους τους Ελληνες που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και να λύσει το πρόβλημα των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί.

Την άμεση επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και των σπουδαστών ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. «Το κέρδος, αυτός ο καπιταλιστικός θεός, δεν ξέρει ούτε από παιδιά, ούτε από ηλικιωμένους, ούτε από νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, γέφυρες κλπ. Ακόμα δε νοιάζεται για τα αποτελέσματα των ανθρωπιστικών του βομβών, για την αποκατάσταση των "δημοκρατικών δικαιωμάτων" των απανταχού πολυεθνικών. Και τα αποτελέσματα τα ζούμε, γιατί ήδη επαληθεύονται χωρίς αμφισβήτηση όσες διαμαρτυρίες και επισημάνσεις κάναμε τα σωματεία και οι πολιτικοί φορείς που είχαν πάρει μέρος στην υπεράσπιση της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία. Δεκάδες είναι από τα "φίλια στρατεύματα" του ΝΑΤΟ που προσβλήθηκαν από τη χρησιμοποίηση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, περηφανευόμενοι για τον αριθμό 5.000 περίπου, που ρίξανε στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταδικάζει το «διαρκές ΝΑΤΟικό - ευρωπαϊκό έγκλημα», αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της σε αυτό. Σημειώνει πως «είναι ανάγκη επιτέλους να διαλυθούν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που καπηλευόμενοι την επικράτηση της ειρήνης και παρουσιαζόμενοι ως ανθρωπιστές απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη και την υπόσταση της ανθρωπότητας».

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών καταγγέλλει τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία και τον απαράδεκτο εμπαιγμό των ΝΑΤΟκινούμενων κυβερνήσεων σε βάρος των λαών. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως απαιτείται η αποφασιστική κινητοποίηση του ελληνικού λαού, μια και ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλες μορφές. Απαιτεί τέλος την άμεση απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο και τη λήψη μέτρων για τους Ελληνες φοιτητές. Τέλος, δηλώνει πως συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και καλεί όλους τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού ενώνει τη φωνή του με τις κραυγές οργής και αγωνίας των λαών της Βαλκανικής και γενικότερα της Ευρώπης. Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική δράση της νέας τάξης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και τη συνένοχη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Καλεί όλες τις γυναίκες, τις μάνες, να αγωνιστούν στο πλάι του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας και να απαιτήσουν άμεση επιστροφή των στρατιωτών, άμεση λύση του προβλήματος των φοιτητών, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για σοβαρή και ολόπλευρη επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Την οργή και την αγανάκτησή τους για το συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό έγκλημα εκφράζει και η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ