Σε έρευνα που έκανε η εταιρία Gallup International σε 70 χώρες του κόσμου προκύπτει, συνολικά, ότι το 2001 θα είναι το ίδιο όπως το έτος 2000, με τους Ελληνες να ανήκουν στους πλέον απαισιόδοξους, καθώς εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από το 2000
«Μαύρα κι άραχνα», κατά πώς λέει ο λαός μας, τα βλέπουν για το 2001 οι Ελληνες, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του βιοτικού τους επιπέδου, την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα ανέβηκε στο «τρένο» της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει το γενικό συμπέρασμα, από έρευνα που έκανε η εταιρία ICAP στην Ελλάδα στα πλαίσια της ετήσιας δειγματοληπτικής έρευνας, που έγινε σε 70 χώρες του κόσμου από την εταιρία Gallup International Association, με στόχο να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις τη νέα χρονιά σχετικά με το βιοτικό τους επίπεδο, την ανεργία και τις κοινωνικές αλλά και πολεμικές συγκρούσεις. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής, που δημοσιοποίησε χτες η ICAP προκύπτει πως οι Ελληνες «συμπεριλαμβάνονται στους λαούς του κόσμου που αναμένουν, σε αρκετά υψηλό επίπεδο, το 2001 να είναι χειρότερο από το 2000».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων πολιτών στις 70 χώρες της γης:
- το 40% εκτιμά ότι το έτος 2001, θα είναι καλύτερο το 29% το ίδιο και το 19% χειρότερο, σε σχέση με το έτος 2000. Οι πλέον αισιόδοξοι (οι 8 στους 10) είναι οι κάτοικοι του Κόσσοβου (φαίνεται πως δεν είχαν πληροφορηθεί για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν και θα έχουν τα χιλιάδες...«ανθρωπιστικά» βλήματα με εμπλουτισμένο ουράνιο που έριξαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι «φίλοι και σύμμαχοί τους»). Στις χώρες - μέλη της ΕΕ το 40% των κατοίκων πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη, το 36% ίδια και το 17% χειρότερη από το 2000, με τους Ελληνες να διαφοροποιούνται αισθητά από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του αριθμού των απαισιόδοξων, αφού μόλις το 32% πιστεύει ότι το 2001 θα είναι καλύτερο, ενώ το 39% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερο και το 21% ίδιο με το 2000.
- σχετικά με τις διεθνείς συγκρούσεις και φιλονικίες, το 69% των κατοίκων πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ίδια με πέρσι (40%) ή ότι πιο ταραγμένη (29%) με πολλές διεθνείς φιλονικίες σε σχέση με το 2000. Τα υψηλότερα ποσοστά απαισιόδοξων, που προβλέπουν αύξηση των διεθνών συγκρούσεων και φιλονικιών, καταγράφηκαν στο Ελ Σαλβαντόρ (70%) και Ζιμπάμπουε (64%). Ομως και στην ΕΕ, μόλις το 9% των κατοίκων πιστεύουν ότι το 2001 θα είναι μια ήσυχη χρονιά, καθώς το 35% προβλέπει ένταση των διεθνών συγκρούσεων και φιλονικιών και το 46% τα ίδια με πέρσι, με περισσότερο απαισιόδοξους τους Γάλλους και τους Αγγλους η πλειοψηφία των οποίων (54% και 50% αντίστοιχα) προβλέπουν «πολλές ταραχές».
- σχετικά με τις προοπτικές του βιοτικού τους επιπέδου, μόνο το 26% πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 36% βλέπουν την κατάσταση να παραμένει ίδια και το 30% ότι θα αυξηθούν οι οικονομικές δυσκολίες. Από τους κατοίκους των χωρών - μελών της ΕΕ, μόνο το 21% αναμένει οικονομική ευμάρεια, ενώ το 47% προβλέπει στασιμότητα και το 26% αύξηση των οικονομικών δυσκολιών. Και πάλι, οι Ελληνες, ανήκουν στους πλέον απαισιόδοξους της ΕΕ, καθώς το 49% εκτιμά ότι το 2001 θα αυξηθούν οι οικονομικές δυσκολίες, το 32% καμιά αλλαγή και μόλις το 13% αναμένει οικονομική ευμάρεια.
- όσον αφορά τη μάστιγα της ανεργίας, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των 70 χωρών δηλώνει απαισιόδοξη, καθώς το 44% αναμένει αύξηση, το 26% στασιμότητα και μόνο το 23% μείωση του αριθμού των ανέργων. Οι περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε και των Φιλιππίνων (το 75% και 60% αντίστοιχα προβλέπουν αύξηση της ανεργίας) και πιο αισιόδοξοι οι Νιγηριανοί (το 50% εκτιμά ότι θα μειωθεί η ανεργία). Στην ΕΕ, οι περισσότεροι απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες, καθώς το 60% εκτιμά ότι φέτος η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ στο σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ μόνο το 25% προβλέπει αύξηση της ανεργίας.
- σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης, μείωσης ή στασιμότητας των απεργιών και κοινωνικών συγκρούσεων, το σύνολο των κατοίκων των 70 χωρών «εκφράζει την άποψη ότι οι συγκρούσεις δε θα μειωθούν». Στην Ελλάδα το 82% πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις θα είναι φέτος ίδιες με το 2000 (40%) ή και θα αυξηθούν (42%).