Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας

Τριπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου 

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός του στρατού τσεκάρει το επίπεδο ραδιενέργειας

Associated Press

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός του στρατού τσεκάρει το επίπεδο ραδιενέργειας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας παρατηρούνται στις συνολικά 112 περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που επλήγησαν άμεσα από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις των αρμόδιων γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών του στρατού, από τις 112 περιοχές της χώρας (που μολύνθηκαν συνολικά με δέκα τόνους βλημάτων και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου), οι 107 βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, άλλες τέσσερις στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και μία στο Μαυροβούνιο.

Οσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του γιουγκοσλαβικού στρατού και του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας «Βίντσι», είναι αυξημένα μόνο στις περιοχές που επλήγησαν άμεσα, δηλαδή στις τέσσερις περιοχές των Δήμων Βράνιε, Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου η ραδιενέργεια ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια καθώς και στη χερσόνησο του Μαυροβουνίου, Λούστιτσα, όπου έχει προσβληθεί με ραδιενέργεια μια έκταση 3,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ολες αυτές οι περιοχές έχουν επισημανθεί εκ νέου, έχουν απομονωθεί και απολυμανθεί, αλλά απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές στους κατοίκους των γύρω χωριών και ιδιαίτερα στους βοσκούς.

Νεότερες εξετάσεις που έγιναν στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσσοβο και στη νότια Σερβία δεν έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας ή καρκινογενέσεις, ούτε διαπιστώθηκε αύξηση αυτών των παθήσεων στους κατοίκους. Ωστόσο, οι Σέρβοι επιστήμονες δεν είναι καθησυχαστικοί και προειδοποιούν ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, θεωρώντας βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αύξηση αυτών των παθήσεων. Μάλιστα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Μίοντραγκ Τζόρτζεβιτς αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν στη Σερβία 150.000 άτομα με διάγνωση καρκίνου, αλλά αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο σάλος από το λεγόμενο «Σύνδρομο των Βαλκανίων» φουντώνει, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραΐμ Ρουγκόβα, δήλωσε χτες στην Πρίστινα πως η όλη ιστορία για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι παραφουσκωμένη. «Το όλο θέμα», είπε λίγο πολύ ο Ρουγκόβα, «υποκινείται από εκείνες τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο και που προσδοκούν τώρα πως το "σύνδρομο των Βαλκανίων" θα οδηγήσει στην τελική αποχώρηση της πολυεθνικής στρατιάς Κ-ΦΟΡ από το Κοσσυφοπέδιο».(!)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ