Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ
"Θα κρατήσουμε ψηλά τη σημαία"

Με μια σεμνή τελετή τιμήθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο μνημείο του Κιλελέρ η θυσία των εξεγερμένων κολίγων πριν 88 χρόνια. Στον τόπο της ματωμένης εξέγερσης, το πλήθος των αγωνιστών της αγροτιάς που συγκεντρώθηκε, τίμησε πραγματικά και όπως τους αξίζει τους πρωτοπόρους μάρτυρες και ήρωες του Κιλελέρ και έδωσε αγωνιστικό όρκο πως θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τα μαχητικά λάβαρα του αγροτικού κινήματος.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο, ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες και στη συνέχεια η κατάθεση στεφανιών. Εκτός από τους αγρότες, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών από όλη τη χώρα, παρόντες ήσαν στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Β. Μπούτας και Ν. Γκατζής του ΚΚΕ, Ν. Κατσαρός και Γ. Σούρλας της ΝΔ, ο ανεξάρτητος Γ. Σουφλιάς,καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Γ. Χώτο μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, του ΔΗΚΚΙ, του ΠΑΚΕ, του ΑΚΟΑ.

Ορκος πίστης στον αγώνα

Στο βήμα των ομιλητών πρώτος ανέβηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλελέρ Απ. Γερόπουλος

και ακολούθησαν ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της ΠΑΣΕ και ο Κ. Ανεστίδης,εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Παττάκης,μέλος της ΠΑΣΕ, που στην ομιλία του τόνισε: "Ορκιζόμαστε στο αίμα σας, να κρατάμε πάντα σφιχτά ολοένα και πιο ψηλά την ιερή σημαία του αγώνα που εσείς μας παραδώσατε. Ορκιζόμαστε πως δε θα την παρατήσουμε μπροστά σε καμία δυσκολία και σε κανένα εμπόδιο. Δε θα τη χαμηλώσουμε μπροστά σε καμία εξουσία, σε καμία τρομοκρατία της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο", με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών. Δε θα αφήσουμε να την τσαλαπατήσουν οι νεόκοποι κήρυκες του συμβιβασμού, της υποταγής και του "σφάξε με αγά μ' να αγιάσω"". Τα συνθήματα που ήχησαν αμέσως στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων ήταν: "Αντύπα ζεις εσύ μας οδηγείς" και "η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών που "σκέπασαν" το μνημείο του Κιλελέρ. Τα πρώτα στεφάνια που κατατέθηκαν ήταν της Κοινότητας και του Αγροτικού Συλλόγου Κιλελέρ και ακολούθησαν αυτά της ΠΑΣΕ, των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Συνεταιρισμών, καθώς και αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, Δήμων και Κοινοτήτων των θεσσαλικών νομών. Στεφάνια κατατέθηκαν ακόμα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από το ΚΣ της ΚΝΕ και την ΚΟ Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ, από τη ΓΣΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, την ΠΕΚΔΥ, την ΠΕΑΕΑ και από πληθώρα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων επαγγελματοβιοτεχνών και οργανώσεων συνταξιούχων και αντιστασιακών, από τη Θεσσαλία, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για να ακολουθήσει ο Εθνικός Υμνος και να θυμίσει σε κάποιους ότι ο αγώνας των αγροτών είναι πατριωτικός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κιλελέρ φωτίζει τον δρόμο στους σύγχρονους αγώνες!(2021-03-23 00:00:00.0)
Σύμβολο αγώνα η εξέγερση του Κιλελέρ(2000-03-02 00:00:00.0)
"Φιέστα" χωρίς τους αγρότες(1999-03-27 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Κυριακή στην Καρδίτσα(1998-03-11 00:00:00.0)
Μαζικό αγωνιστικό "παρών"(1997-03-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μήνυμα από το χώρο της θυσίας(1995-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ