Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση για την εκλογική διαδικασία

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στην εκλογική διαδικασία απασχόλησαν χτες σύσκεψη Διακομματικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο. Στη σύσκεψη, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάστηκαν κυρίως τεχνικά ζητήματα επί των προωθούμενων αλλαγών - όπως η ψήφος των ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, η κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και η εισαγωγή του ειδικού ατομικού αριθμού εκλογέα, η διεξαγωγή και δημοσίευση των δημοσκοπήσεων, και άλλα - ενώ υπήρξε συμφωνία στην ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων - δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της ΝΔ - συμφώνησαν οι εκλογές να διεξάγονται μόνο την Κυριακή, μέρα κατά την οποία θα ψηφίσουν τόσο οι ετεροδημότες όσο και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι. Θυμίζουμε πως στους κόλπους του υπουργείου υπήρχε η σκέψη οι ετεροδημότες να ψηφίζουν το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε το ζήτημα της δημιουργίας εφορευτικών επιτροπών ανά περιφέρεια, όπου θα ανοίγονται οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια. Επίσης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσανατολίζονται σε απόφαση απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος,ο οποίος πρόβαλε ενστάσεις σε τρία βασικά ζητήματα.

Αυτά αφορούν, κατ' αρχάς, στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες και κυρίως στον τρόπο μεταφοράς των σάκων με τα ψηφοδέλτια από τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, κεντρικά στην Αθήνα. Επίσης, σ' ό,τι αφορά τον ειδικό ατομικό αριθμό εκλογέα, με τον οποίο θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα συνδέεται με τον ενιαίο κωδικό αριθμού μητρώου. Να διασφαλιστεί δηλαδή η προσωπικότητα, η πολιτική και κοινωνική ζωή του κάθε ατόμου. Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος έθεσε το ζήτημα των δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα της πολιτικής δραστηριότητας και προβολής μηνυμάτων από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

  • Τη μη συμμετοχή της ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή, "καθώς και εδώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη", ανακοίνωσε με δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος, Πρ. Παυλόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ