Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ
Περίσσεψαν οι υποσχέσεις

Πριν έξι μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι εντός τριμήνου θα έδινε ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους, αλλά χτες ο υπουργός έδωσε νέες υποσχέσεις ή απάντησε ότι "αυτά δε γίνονται"

Κανένα απ' τα αιτήματα των παραπληγικών δεν ικανοποιείται, παρά την έγγραφη υπόσχεση (30.9.1997) του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, μετά τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου απ' τους παραπληγικούς. (Μάλιστα, η κατάληψη εκείνη κατέληξε σε προπηλακισμούς των παραπληγικών μέσα στο υπουργείο Υγείας απ' τον υφυπουργό Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη).

Χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, και ο γραμματέας Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), όπου οι παραπληγικοί άκουσαν πάλι υποσχέσεις ή αρνήσεις.

  • Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η καταβολή του επιδόματος εξόδων μετακίνησης, ύψους 35.000 δραχμών, θα ισχύει από 1/1/1998 για τα άτομα που πάσχουν από παράλυση ή ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, που δεν είναι κάτοχοι αναπηρικού αυτοκινήτου.

Χτες ο υπουργός είπε ότι έχει υπογράψει την τροπολογία αλλά, όταν τη ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΠΑ, δεν την έδωσε. Βέβαια, και μια έτοιμη τροπολογία - πέραν του ότι αποκλείει όσους έχουν αναπηρία μικρότερη του 80% - δε σημαίνει τίποτε αν δε γίνει νόμος του κράτους.

  • Τότε το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως το εξωιδρυματικό επίδομα, ύψους 125.000 δραχμών, επεκτείνεται.

Χτες ο υπουργός ανακάλυψε ότι μια τέτοια επέκταση χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

  • Οσον αφορά στο αίτημα της αύξησης των επιδομάτων - για την καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος σε 14μηνη βάση με τα δώρα Χριστουγέννων και του Πάσχα - τότε το υπουργείο ανέφερε ότι το αίτημα αυτό "εντάσσεται στη γενικότερη επιδοματική πολιτική" και πρόσθετε ότι θα έφερνε το θέμα προς συζήτηση και εντός τριμήνου θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές θέσεις.

Χτες - μετά από έξι μήνες - ο υπουργός είπε ότι αυτά εντάσσονται στην Υγειονομική και δε γίνονται!

  • Το αίτημα για τη δημιουργία Μονάδων Αποκατάστασης ο υπουργός το παρέπεμψε στη λειτουργία των Μονάδων Αποκατάστασης, που προβλέπει το άρθρο 22 του νόμου 1579/97.

Το άρθρο αυτό, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τη δορυφοριοποίηση ιδιωτικών κλινικών στα νοσοκομεία και άγρια χαράτσια στα Ταμεία, στο δημόσιο και τους ιδιώτες.

  • Η μόνη θετική απάντηση - αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια - είναι ότι η Επιτροπή για το Τεχνολογικό Κέντρο Αναπήρων προωθεί το έργο της.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΠΑ έκαναν γνωστό ότι διαφωνούν με τις αρχές του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά ο υπουργός το αντιμετώπισε "ως έκφραση γνώμης"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ