Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευχολόγια κατά της εγκληματικότητας

Αντί για ριζικό εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό της δράσης της Αστυνομίας, έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση του εγκλήματος, ο υπουργός καλεί τους αξιωματικούς να βγαίνουν περιπολίες...

Στους αξιωματικούς της Αστυνομίας πέταξε το "μπαλάκι" για την πάταξη της εγκληματικότητας η κυβέρνηση, διαμηνύοντάς τους μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου,κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών από όλη την Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να επικαλούνται πλέον την έλλειψη δύναμης ή τα χρόνια προβλήματα της Αστυνομίας, όταν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους! Αμεσος στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι οι αστυνομικές περιπολίες, αλλά για την επίτευξή του, όπως είναι φυσικό, δεν αρκούν τα ευχολόγια. Τον ίδιο στόχο επαναλάμβαναν και άλλοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, χωρίς, τελικά, να τον πετύχουν.

Το μεγάλο ζητούμενο για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο "Ρ", είναι ο ριζικός εκδημοκρατισμός και ο αναπροσανατολισμός της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι ένα από τα πιο πολυπληθή σώματα της Ευρώπης, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας. Αυτά τα καίριας σημασίας θέματα δεν απασχολούν, όμως, την κυβέρνηση, ούτε τέθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη με τόλμη και παρρησία από τους αποδέκτες των νουθεσιών του υπουργού, αν και γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Το μέγεθος της αποτυχίας του σημερινού συστήματος αστυνόμευσης εμφανίζεται σε όλο του το μεγαλείο, όταν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι από το σύνολο των 42.000 και πλέον αστυνομικών, μόνο οι μισοί διατίθενται για καθήκοντα γενικής αστυνόμευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης προκλητικό είναι και το ότι από το σύνολο των 17.000 αστυνομικών που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο σήμερα, δεν κάνουν περιπολίες ούτε 1.000 αστυφύλακες! Οι υπηρεσίες Ασφαλείας (δίωξη ναρκωτικών, εγκλημάτων κατά ζωής κλπ.) δε συγκεντρώνουν όλες μαζί το προσωπικό που υπηρετεί, για παράδειγμα, στα ΜΑΤ (1.700) και η δύναμή τους είναι αρκετά μικρότερη από τη δύναμη που διατίθεται συνολικά σε μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια λαϊκών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων των εργαζομένων. Μια άλλη νευραλγική υπηρεσία, η Αμεση Δράση με 1.400 αστυνομικούς, έχει στη διάθεσή της μόνο 50 περιπολικά για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο...

Περιπολίες ...αξιωματικών

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γ. Ρωμαίος επισήμανε ότι η εικόνα της Αστυνομίας σκιάζεται από την αύξηση της εγκληματικότητας. "Οι πολίτες, είπε, ανησυχούν δικαιολογημένα και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφαλείας και το κύρος της αστυνομίας. Οχι με λόγια, αλλά με έργα".

Ο στόχος αυτός, κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, θα επιτευχθεί με τη διαρκή δράση όλου του αστυνομικού προσωπικού και με τον καλύτερο συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. "Ολοι οι αστυνομικοί στους δρόμους", έριξε το σύνθημα ο Γ. Ρωμαίος, καλώντας τους αξιωματικούς να ανταποκριθούν πρώτοι σε αυτό, αρχίζοντας οι ίδιοι, ανεξαρτήτως βαθμού, τις περιπολίες. Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αναφέρθηκαν επίσης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Β. Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ι. Γεωργακόπουλος και ο νέος αστυνομικός διευθυντής Αττικής Π. Γεωργακόπουλος, ο οποίος μίλησε για ημερήσιες και νυχτερινές εξορμήσεις περίπου από 1.000 αστυνομικούς που θα "χτενίζουν" διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εγκληματικότητας. Περιπολίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνουν οι νέοι αστυφύλακες που αναλαμβάνουν δράση τις προσεχείς μέρες, αστυνομικοί που απασχολούνται σε μέτρα τάξης, καθώς και άνδρες των επιτελείων. Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν βέβαια ακουστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και όταν εφαρμόστηκαν δεν είχαν διάρκεια.

Οι αλλοδαποί

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αντιμετώπιση των αλλοδαπών και η εγκληματικότητα που αποδίδεται σε αυτούς. Πολλοί ζήτησαν από τον υπουργό να διευκρινιστεί, αν πρέπει να συνεχιστούν οι απελάσεις, αφού με τα Προεδρικά Διατάγματα για τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας, έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις - "σκούπα" και οι απελάσεις. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να συνεχίσει τους επιλεκτικούς ελέγχους με σαφή προσανατολισμό τη σύλληψη των κακοποιών και όχι το διωγμό των λαθρομεταναστών. Ζήτησε, μάλιστα, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην καλλιεργηθεί από την ίδια την Αστυνομία ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. "Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι για όλα φταίνε οι αλλοδαποί",είπε ο υπουργός.

Η Ενωση Αττικής

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με ανακοίνωσή της, σημειώνει εξάλλου για το θέμα ότι "οι Ελληνες αστυνομικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, εργαζόμενοι πέραν από τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας και μέσα στα όρια του καλώς νοούμενου καθήκοντος, επιδεικνύοντας υπομονή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο, παρότι για το δύσκολο έργο που επιτελούν δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε". Το σωματείο προτείνει να αρχίσουν οι απελάσεις εκείνων που στερούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να ενισχυθούν οι μάχιμες υπηρεσίες με προσωπικό και μέσα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προληπτική - κατασταλτική αστυνόμευση και να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (δακτυλοσκόπηση, εξερεύνηση κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ