Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πού χρησιμοποιείται η μεθαδόνη;

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, για τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης

Μολονότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μεθαδόνη είναι ναρκωτική ουσία, εντούτοις διάφοροι κύκλοι προπαγανδίζουν τη μεθαδόνη ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Προωθούν δηλαδή τη συντήρηση της εξάρτησης από τοξικές ουσίες και όχι την απεξάρτηση, η οποία προϋποθέτει ειδικά προγράμματα, ελεγχόμενα από ειδικά κέντρα απεξάρτησης.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Δικαιοσύνης, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Η χρήση της μεθαδόνης, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν μπορεί να γίνεται με τη δικαιολογία της υποκατάστασης άλλων τοξικών ουσιών, όπως η ηρωίνη. Ισως να έχει κάποια χρησιμότητα σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται ότι το πρόβλημα γίνεται περισσότερο ανησυχητικό ύστερα από την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης στην κοινοβουλευτική επιτροπή κατά των ναρκωτικών (11.3.1998). Εκεί ο υπουργός ανέφερε ότι στις "φυλακές γίνεται χρήση μεθαδόνης" με την ευθύνη των γιατρών. Επίσης, ανέφερε ότι στο σωφρονιστικό κατάστημα για τους ανήλικους που ανεγείρεται στη Θήβα, υπάρχει πρόταση από τον ΟΚΑΝΑ, εκτός των άλλων, να γίνεται περιορισμένη χρήση μεθαδόνης... Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι σήμερα στη φυλακή δε λειτουργεί μονάδα απεξάρτησης, ώστε να ενταχθεί - ενδεχόμενα - η μεθαδόνη στο πρόγραμμα.

Ο βουλευτής Απ. Τασούλας ερωτά τους υπουργούς Κ. Γείτονα και Ε. Γιαννόπουλο:

  • Γίνεται χρήση μεθαδόνης στις φυλακές και αν αυτό είναι σε γνώση των αρχών.
  • Ποια είναι η ακριβής πρόταση του ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία των σωφρονιστικών κέντρων ανηλίκων;
  • Σε ποιες μονάδες απεξάρτησης γίνεται χρήση μεθαδόνης και εντάσσεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης;
  • Γίνεται χρήση μεθαδόνης για συντήρηση, πού και από ποιους;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ