- Αιφνιδιαστικά, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αθόρυβα η συνεισφορά του Δήμου Αιγάλεω στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων που προωθεί η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή... - 1998-03-17 00:00:00.0"/> - Αιφνιδιαστικά, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αθόρυβα η συνεισφορά του Δήμου Αιγάλεω στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων που προωθεί η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή... - 1998-03-17 00:00:00.0" /> Παιχνίδι στις πλάτες και των ανέργων | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Παιχνίδι στις πλάτες και των ανέργων
  • Τη συμμετοχή του Δήμου στο Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
  • Σε αγώνα κατά της καταστρατήγησης των εργασιακών τους σχέσεων κάλεσε τους εργαζόμενους η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", καταψηφίζοντας

Αιφνιδιαστικά, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αθόρυβα η συνεισφορά του Δήμου Αιγάλεω στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων που προωθεί η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή έφερε και ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συμμετοχή του Δήμου στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ). Τη σύμπραξή τους στην προσπάθεια αυτή πρόσφεραν και οι παρατάξεις του ΣΥΝ και της ΠΑΣΚΕ στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας, διαλύοντας τη σχετική με τα ΤΣΑ συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, ώστε να μην υπάρχει πληροφόρηση, διαμορφωμένη θέση και παρέμβαση των εργαζομένων στο δημοτικό συμβούλιο.

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός, η δημοτική αρχή επιχείρησε να παρουσιάσει ως θετικό βήμα τη συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω στα ΤΣΑ - την ένταξή του δηλαδή σ' ένα εταιρικό σχήμα, που θα υλοποιεί ένα πρόγραμμα έργων, το οποίο στη συνέχειά του θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο - με το σκεπτικό ότι εξασφαλίζουν"πρόσβαση σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους", καθώς επίσης ότι "δίνουν έστω ένα μεροκάματο σε κάποιους ανθρώπους που πεινάνε". Τη φιλανθρωπία που επικαλέστηκε η πλειοψηφία, καθώς και τα επιχειρήματα για δήθεν προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να... καταπολεμήσει την ανεργία, ως σοβαρούς λόγους για τη συμμετοχή του Δήμου στα ΤΣΑ, αντέκρουσε ο Θ. Κρέπαπας,δημοτικός σύμβουλος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", σημειώνοντας πως τα ΤΣΑ όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντίθετα, τη μοιράζουν, μετακυλίοντας, στην πράξη το κόστος λειτουργίας τους στην τσέπη του δημότη.

Χαρακτηριστικά τόνισε: "Τα ΤΣΑ μοιράζουν την ανεργία και τις θέσεις απασχόλησης, κατακερματίζοντας, κατά συνέπεια, όσα με τους αγώνες της κατέκτησε η εργατική τάξη. Η μεγάλη μάζα όσων προσληφθούν για να δουλέψουν σε κάποιο πρόγραμμα του ΤΣΑ είναι ωρομίσθιοι, με σύμβαση έργου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Μετά την παρέλευση δύο ετών, οπότε παύει και η επιδότηση του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ, το προσωπικό αυτό θα απολύεται, προκειμένου στη θέση του να προσληφθεί νέο προσωπικό που θα το επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ, αν και εφόσον θα έχει, μετά τα δύο χρόνια, την προοπτική των θέσεων εργασίας του ΤΣΑ Δυτικής Αττικής. Η πιθανότερη εκδοχή είναι να επιδοτήσει θέσεις εργασίας σε ΤΣΑ άλλων περιοχών, καθώς στα περισσότερα ΤΣΑ Δυτικής Αττικής, η προοπτική της "αυτοχρηματοδότησης" αναφέρεται ως ο δρόμος στον οποίο πρέπει να κατατείνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, μετά την παρέλευση των δύο ετών".

"Ζητάνε - συνέχισε ο Θ. Κρέπαπας για να αναφερθεί στην πολιτική διάσταση του ζητήματος - κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, τη συμμετοχή των φορέων στην υλοποίηση των ΤΣΑ, όχι γιατί δε θα μπορούσαν να το πράξουν μόνοι τους, αλλά για να εμπεδώνεται στη λαϊκή κοινή γνώμη η αποδοχή της "ανταποδοτικότητας" ως μεθόδου για τη λειτουργία και άλλων προγραμμάτων και έργων στο εγγύς μέλλον".

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν ένα κίνημα δράσης ενάντια στα ΤΣΑ, κάτι που προϋποθέτει αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ