Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυριαρχία του "υπό"

Η υπο - τίμηση της δραχμής, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, επισφράγισε, νομίζω, την υπό-γεια διαδρομή που ακολουθεί ο τόπος, από καιρό, έχοντας ως οδηγό μια κυβέρνηση υπο-τελή σε ξένα κέντρα εξουσίας και υπό-λογη απέναντι του λαού για πλήθος ανομημάτων σε βάρος του.

Αυτή η υπόγεια διαδρομή ομολογείται εμμέσως και από τους ίδιους τους υπαίτιους κυβερνώντες διότι, στ' αλήθεια, τι άλλο υπονοούν, όταν λένε συχνά ότι πορευόμαστε σε τούνελ; Και, ναι μεν οι Μιγχάουζεν των κυβερνητικών θώκων βαυκαλίζουν τα πλήθη με την ψευδή επαγγελία ότι θα φτάσουμε κάποτε στην έξοδο της σήραγγας, αλλά όσο μας οδηγούν αυτοί, ούτε έξοδο ούτε φως θα δούμε ποτέ. Εκεί μέσα στο σκοτεινό λαγούμι θα κινούμαστε εσαεί. Ο μεν τόπος ως επαρχιακόν υπο-πρακτορείο των Βρυξελλών και εμείς, το πλήθος, ως υποζύγια των εγχώριων και ξένων αφεντικών.

Υπο-θηκευμένο, λοιπόν, το μέλλον μας από την καταστροφική πορεία που εχάραξαν οι ταγοί κι οι κολαούζοι τους και υπο-νομευμένο το παρόν, καθώς σε όλα γύρω μας κυριαρχεί προ πολλού το "υπό". Στρέψατε, λόγου χάρη, το βλέμμα σας στην πολιτική σκηνή και δείτε: Κόμματα άθλια υπο-καταστήματα των ντόπιων και των ξένων μονοπωλίων, αρχηγοί υπο-χείριοι στους "πάτρωνες" που τους προωθούν στην εξουσία και περί τον αρχηγό σωρός υπο-ταγμένων στελεχών, που δίνουν τη θλιβερή εικόνα κωφαλάλων. Διότι, άπαντες τούτοι, ούτε τις οιμωγές του δεινοπαθούντος λαού ακούν, ούτε βγάζουν "κιχ" για την εξοντωτική μονόπλευρη λιτότητα και τη συσσώρευση δυσβάσταχτων βαρών στις ασθενείς τάξεις. Ενίοτε, βεβαίως, κάποιοι από τους "κωφάλαλους" ξυπνούν και αρχίζουν να εκφράζουν τις "διαφωνίες" τους στα τραπέζια και τα "παράθυρα" των καναλιών. Μετά από λίγες όμως μέρες, στη Βουλή, ψηφίζουν ό,τι ακριβώς έφτυναν και γίνονται έτσι περισσότερο καταγέλαστοι.

Ας ακροαστούμε όμως και τον πολιτικό λόγο: Υπο-κριτικός και υπο-τιμητικός για τη νοημοσύνη του κοινού, όταν αναγκάζεται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (όπως τώρα με την υποτίμηση της δραχμής). Υπο-βολιμαίος και υπο-νομευτικός, όταν επιχειρεί να διαβάλει εργαζόμενους που διεκδικούν κάτι ("προνομιούχοι" οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, "Μαφία" οι αγρότες κλπ.). Υπό-δουλος σε συνθήματα και κραυγές, όταν εκτοξεύεται από τα εκλογικά μπαλκόνια. Ιδέες, προγράμματα, προτάσεις δεν έχουν θέση σε αυτόν, διότι ο σκοπός του δεν είναι να πείσει αλλά να εξαπατήσει. Και καθίσταται έτσι ένα ευτελές πολιτικό υπο-προϊόν προς τα ανοήτως αλαλάζοντα κάτω από τις εξέδρες πλήθη.

Ας προχωρήσουμε όμως και πέρα από την πολιτική σκηνή για να δούμε ότι το "υπό" δεν κυριαρχεί μόνον εκεί, αλλά παντού. Στην κοινωνική διάρθρωση, λόγου χάρη, επικρατεί η αισχρή υποδιαίρεση στις τάξεις των πολλών, που υφίστανται παντός είδους εκμετάλλευση και στην τάξη των ολίγων, που απολαμβάνει μόνον προνόμια και άπειρες ευκαιρίες για να συσσωρεύει πλούτη. Στην επαγγελματική ανέλιξη, εξάλλου, έντονος είναι υπο-σκελισμός των ικανών από τους ασήμαντους "ημετέρους" ή τους θλιβερούς κόλακες και οσφυοκάμπτες. Στην παιδεία, επίσης, κατά κόρον υπο-θάλπονται ταξικοί σχεδιασμοί και κατά κόρον υπο-στηρίζεται η ακριβοπληρωμένη παραπαιδεία. Στην Τέχνη, τέλος, παρούσα πάντοτε η ευτέλεια της υπο-κουλτούρας και στα ΜΜΕ διαρκής η υπο-χθόνια προσπάθεια να αποχαυνωθεί το κοινό ώστε να γίνει μια άβουλη και υποταγμένη μάζα. Και μήπως προς αυτήν την κατεύθυνση δε στοχεύουν και οι "κεκράκτες" εκείνοι που προπαγανδίζουν το υπο-κατάστατο των τεχνητών παραδείσων;

Και εμείς; Εμείς, δυστυχώς, υποστείλαμε τα λάβαρα των αγώνων, τις σημαίες της πάλης και ως υπομονετικά υποζύγια δεχόμαστε να μας φορτώνουν, να μας κακομεταχειρίζονται, να μας κλέβουν ως και τα όνειρά μας. Και το χειρότερο: Ενα μεγάλο μέρος από εμάς υπο-θάλπει ή υπο-στηρίζει αυτή τη διαλυτική κατάσταση, δίνοντας συνεχώς την ψήφο του στους υπ-αίτιους και υπό-λογους της πολιτικής. Σ' αυτούς που υποτίμησαν προχτές τη δραχμή κατά 14%, και προ πολλού έχουν υπο-τιμήσει κατά 100% τη ζωή μας!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ