Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Ανοδος της "Πανεπιστημονικής"

Σημαντική άνοδο είχε η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" στο 4ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), που έγινε στο Βόλο στις 13 - 15 Μάρτη. Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" τετραπλασίασε τους αντιπροσώπους της στο Συνέδριο και διπλασίασε την εκπροσώπησή της στα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Εκπρόσωποι της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" εκτιμούν ωστόσο ότι, παρόλο που η παράταξη με εμπεριστατωμένη εισήγηση και παρεμβάσεις επιδίωξε να γίνει μια ουσιαστική ανάλυση για τα ζητήματα των πανεπιστημιακών και το πανεπιστήμιο, μπροστά στο ρόλο που του επιφυλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, δε θεωρείται ότι το Συνέδριο μπόρεσε να ανταποκριθεί στο στόχο του. Οι δυνάμεις του συμβιβασμού σκόπιμα προώθησαν μια εισήγηση που οι εκπρόσωποι της "Πανεπιστημονικής" χαρακτήρισαν "νεφελώδη", που αφήνει την Ομοσπονδία χωρίς στόχους δράσης, με δεδομένο μάλιστα το νέο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και το πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί η κυβερνητική πολιτική.

Το Συνέδριο αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα την αποχή των πανεπιστημιακών από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, που θα γίνει σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το Μάη. Με άλλο ψήφισμά του, με πρωτοβουλία της "Πανεπιστημονικής", χαιρέτισε τον αγώνα των αγροτών που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα το οποίο επιβάλλεται από την κυβερνητική πολιτική, καταδίκασε την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας οι λαοί της Βαλκανικής να λύσουν τα προβλήματά τους έξω και πέρα από τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού. Επίσης, το Συνέδριο καταδίκασε τη Συμφωνία Σένγκεν και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τη διατύπωση του προδικαστικού ερωτήματος στο δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το εάν υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με το οποίο ανοίγουν οι πόρτες για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ