Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ
Πανελλαδικός συντονισμός

Να συντονίζουν τους αγώνες τους και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα απ' όλη τη χώρα, που συνεδρίασαν στη Λάρισα

Να συντονίζουν τους αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο, σε καθορισμένη και μόνιμη βάση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενοποίηση του ταξικού αγροτικού κινήματος, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα απ' όλη τη χώρα που συνεδρίασαν το περασμένο Σάββατο στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Οι αποφάσεις αυτές στηρίχτηκαν στην ανάγκη το αγροτικό κίνημα να είναι σε θέση να κινητοποιεί και να συντονίζει πανελλαδικά τους αγρότες κάθε μέρα, όλο το χρόνο, πάντα όταν η ΕΕ και η κυβέρνηση παίρνουν μέτρα σε βάρος της αγροτιάς και της αγροτικής οικονομίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, τονίζεται η αναγκαιότητα της ενότητας του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να υπάρχει ένας Σύλλογος στο χωριό, μια Ομοσπονδία στο νομό, μια Συνομοσπονδία στη χώρα.

"Δεσμευτήκαμε όλοι μας - υπογραμμίζεται - τη διαπίστωση αυτή, που έχει γίνει πράξη σε πολλά χωριά, να την υλοποιήσουμε στα χωριά μας και στους νομούς μας και να την επιβάλλουμε σ' ολόκληρο το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ενότητα αυτή θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μαζικότητα και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων μας".

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι "οι αγώνες μας θα συνεχιστούν κατά περιοχή, με βάση τα προβλήματα αιχμής, που αφορούν στα αγροτικά προϊόντα. Ταυτόχρονα θ' αναδείχνουμε το γενικότερο και συνολικότερο αγροτικό πρόβλημα και την αναγκαιότητα συντονισμού και πανελλαδικής κορύφωσης των αγώνων, με μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις".

Αγώνας διαρκείας

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της συνεχούς αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, σε κοινή βάση και στην κατεύθυνση της ανάδειξης των αιτιών που τα προκαλούν. Επισήμανε ακόμα ότι το αγροτικό κίνημα πρέπει να προσανατολιστεί σε τρία επίπεδα:

- Στην οργάνωση του αγώνα από τις ΣΕΑ και στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργία ενός αγροτικού συλλόγου, μιας Ομοσπονδίας και μιας Συνομοσπονδίας.

- Αγώνες κατά προϊόν και πρόβλημα αλλά και συνολικά.

- Συντονισμός για αγώνες σε πανελλαδική έκταση.

Από την ΠΑΣΕ μίλησαν οι:

Θ. Τσαλόπουλος: "Συμφωνώ με τα όσα είπε ο Βαγγέλης. Εμείς σε αυτό το χώρο έχουμε αφήσει την κομματική ταυτότητα".

Θ. Κοκινούλης: "Στην πορεία των τελευταίων χρόνων φάνηκε η αναγκαιότητα της ενότητας".

Σπ. Τσιοτινός: "Πρέπει να οργανώσουμε τη δουλιά σε επίπεδο νομού, ανά περιφέρεια πανελλαδικά. Οι αγρότες πρέπει να ενωθούν από τη βάση και να απομονώσουν τους διασπαστές".

Β. Αναγνωστόπουλος: "Η Καρδίτσα δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Στους μέχρι τώρα αγώνες, είχε θέληση, είχε πίστη, είχε ενότητα".

Β. Νικολόπουλος: "Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Οσοι αγωνίζονται δεν είναι ποτέ ηττημένοι. Οταν βγαίνουμε στους δρόμους τούς μπαίνουν ψύλλοι στ' αυτιά".

Τ. Τσέλιος: "Χρειάζεται ομοψυχία και ετοιμότητα αγωνιστική".

Δ. Πάσχος: "Να χτυπήσουμε αυτούς που μας υπονομεύουν".

Φ. Σαλταγιάννης: "Οι αγρότες δε σταματούν με τα αγροτοδικεία, 64 καταδίκασαν από το Ζάρκο, 200 να βγούνε στον αγώνα στο επόμενο συλλαλητήριο. Το ίδιο και απ' όλα τα χωριά".

Γ. Παττάκης: "Χρειάζεται αγωνιστική πίστη από όλους τους αγρότες της χώρας. Να μην περάσει, να περιμένουν οι υπόλοιπες περιοχές, πότε θα βγουν οι Θεσσαλοί".

Κοινός αγώνας

Από τις αντιπροσωπείες των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων περιοχών μίλησαν οι παρακάτω:

Δ. Κακολύρης, ΣΕΑ Ζακύνθου: "Μας έχουν αγγίξει κι εμάς τα προβλήματα και φέτος είχαμε αξιόλογες κινητοποιήσεις. Τα γκαρσόνια όπως μας έχουν καταντήσει, έφτασαν σήμερα να πεινάνε και αυτά".

Γ. Βογιατζής, ΣΕΑ Αν. Θεσσαλονίκης: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα τα αγροτικά προϊόντα έχουν πληγεί και όλοι οι αγρότες πρέπει να βγούνε στο δρόμο".

Σ. Γραβαλάς, ΣΕΑ Λαγγαδά - Βορ. Χαλκιδικής: "Εκτιμάμε ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς, επιδιώκουν να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα και να φτιάξουν αντί για συνδικαλιστικές οργανώσεις, λέσχες συζητήσεως και επιμόρφωσης".

Γ. Κοκόρης, ΣΕΑ Λακωνίας: "Οι δικές μας δευτεροβάθμιες οργανώσεις είναι ξεπουλημένες τελείως. Εμείς φτιάξαμε συντονιστική από 30 συνεταιρισμούς και ξεκινήσαμε δυνατές κινητοποιήσεις φέτος. Σε μια από αυτές κλείσαμε το δρόμο και ο Τζουμάκας πήγε με καϊκι στη Μονεμβασιά".

Ν. Καπριδάκης, ΣΕΑ Χανίων: "Στο νομό μας ο αγροτικός κόσμος κατάλαβε το ρόλο των διασπαστών. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί και ήδη συντονιζόμαστε με τις περιοχές που παράγουν λάδι για νέες κινητοποιήσεις".Ηλ. Αποστολόπουλος, ΣΕΑ Μεσσηνίας: "Με τον αγώνα μας αναδείξαμε τα προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν και απομονώσαμε τους διασπαστές Πεβερέτο, Πανταζόπουλο και Βεργόπουλο. Κατεβάσαμε το Φλεβάρη 350 τρακτέρ στο δρόμο, πράγμα που συγκλόνισε όλη την περιοχή".

Κ. Γουσίδης, ΣΕΑ Εβρου: "Οι αγρότες πρέπει να κάνουν ένα κίνημα που να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Χρειάζεται συντονισμός όλων των συντονιστικών και της Πανθεσσαλικής, στην κατεύθυνση αυτή".

Ν. Ζήγος, ΣΕΑ Ιωαννίνων: Να απομονωθούν οι καρεκλοκένταυροι, με ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και μεγαλύτερη ανάπτυξη του αγώνα". Ν. Αυζώτης, ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας: "Τα προβλήματα είναι ίδια, πέρα από τα προϊόντα και πρέπει να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να αγωνιστούν".

Λ. Παπαθανασίου, ΣΕΑ Αρτας: "Μόνο με αγώνες θα αλλάξουν τα πράγματα. Ημασταν ο τελευταίος νομός στην Ευρώπη, τώρα με τα πορτοκάλια, καταντήσαμε ο τελευταίος του κόσμου".

Γ. Γκικόπουλος, ΟΑΣ Βοιωτίας: "Βγήκαμε από κινητοποιήσεις καλύτερες ποιοτικά. Είχαν καλύτερο συντονισμό, περιεχόμενο, αγωνιστική τακτική. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή".

Γ. Κόζαρης, ΣΕΑ Φωκίδας: "Στο λάδι και τις ελιές δεν έχουμε ούτε παραγωγή ούτε τιμή. Μόνο ο καθημερινός αγώνας θα δώσει λύσεις".

Κ. Ανεστίδης, μπλόκο Μαλγάρων: "Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία και ντρέπομαι για τις εκλογές που έγιναν για την Ομοσπονδία. Παραβρέθηκαν 92 και η κάλπη έβγαλε 152 ψήφους".

Θ. Καϊδαντζής, μπλόκο Δρούγου: "Μας περιμένουν χειρότερες μέρες και πρέπει ο αγώνας να ενταθεί με αγρότες ενωμένους και συντονισμένους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ