Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ψήφισμα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου

Την απόφασή τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που συρρικνώνουν το εισόδημά τους και τους ξεκληρίζουν, δηλώνουν οι αγρότες της χώρας μας - μέσω του ψηφίσματος του προχτεσινού πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, στην Καρδίτσα.

"Ο αγώνας μας αυτός είναι δίκαιος, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης, γιατί είναι αγώνας που αντιστέκεται στην παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας και στο μαρασμό της υπαίθρου. Στον αγώνα μας αυτό, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, έχουμε τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων που είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής", τονίζουν οι αγρότες στο ψήφισμά τους. Απαιτούν, παράλληλα, να σταματήσουν οι μαζικές δίκες και οι προκλητικές καταδίκες των αγροτών που πήραν μέρος σε προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες αρχικά αναφέρονται στη δραστική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, που προήλθε από την εφαρμογή των νέων κανονισμών της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, στην απελευθέρωση των εισαγωγών και στη μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων που όξυναν τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στο πακέτο τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων που προτείνει η ΕΕ για το 1998-99 και το οποίο θα οξύνει τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών.

"Τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγρότες θα δώσει η "Ατζέντα 2000", που υλοποιεί την απόφαση του Αμστερνταμ στην αγροτική οικονομία. Κι αυτό γιατί θα μειωθούν ακόμα πιο πολύ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι επιδοτήσεις, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής ακόμα και απ' τα στρέμματα και τον αριθμό των ζώων και θα συσχετιστούν με εισοδηματικά κριτήρια", επισημαίνουν οι αγρότες. Τονίζουν, επίσης, πως οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να αντιστέκονται σ' αυτές τις πολιτικές παίρνουν συμπληρωματικά μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο στόχος για άμεση μείωση στο μισό του αγροτικού πληθυσμού.

Η δραστική μείωση του προϋπολογισμού για έργα υποδομής στη γεωργία, η παραπομπή βασικών αγροτικών έργων υποδομής (Αχελώος, φράγμα του Σμοκόβου κ. ά.) στις ελληνικές καλένδες, η διατήρηση των επιτοκίων της Αγροτικής Τράπεζας σε τοκογλυφικά επίπεδα, η κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στα γεωργικά εφόδια, ο τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα της κυβέρνησης που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση των Ελλήνων αγροτών.

"Για να περάσει αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση αξιοποιεί όλους τους κρατικούς και μη μηχανισμούς, κάνει ό,τι μπορεί για να δυσφημίσει, να διασπάσει και να υπονομεύσει τους αγώνες των αγροτών, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς και μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού", επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες, συνεχίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουν τον αφανισμό τους και να παραμείνουν στα χωριά τους, διεκδικούν:

  • Την προστασία της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας,ειδικά στα προϊόντα που η χώρα μας ή η ΕΕ είναι ελλειμματική (γάλα, βαμβάκι, καπνός, λάδι, ρύζι, καλαμπόκι κ. ά.).
  • Την αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, έτσι που να διασφαλίζεται ικανοποιητικό και βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, να αποτελεί κίνητρο για την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής και να προωθεί τις απαραίτητες για τη χώρα μας αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με έλεγχο στις τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, με αύξηση των κονδυλίων για τη γεωργία και δημιουργία των αναγκαίων μέτρων υποδομής, με εξυγίανση και ανάπτυξη των συνεταιρισμών, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με αφορολόγητα γεωργικά καύσιμα, με μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα.
  • Τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών με διαγραφή των τόκων υπερημερίας, κεφαλοποίησης των τόκων και των 2/3 των συμβατικών τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού με όρους μεσομακροπρόθεσμου δανείου και με επιτόκιο ίσο με το διπλάσιο του πληθωρισμού.
  • Την εξυγίανση της ΑΣΟ και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων, την έγκαιρη και απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους για να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της αγροτικής παραγωγής, από την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων μέχρι την κατανάλωση, αλλά και στην κοινή προσπάθεια και παραγωγή των αγροτικών εφοδίων.
  • Τη θεσμοθέτηση ειδικών και αποτελεσματικών κινήτρων για τους νέους αγρότες,που θα αφορούν και την αγροτική εκμετάλλευση, αλλά και τους όρους διαβίωσης στο χωριό.
  • Την κατάργηση του Μητρώου Αγροτών και τη χρησιμοποίησή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και η απασχόληση στην ύπαιθρο.
  • Την αναβάθμιση των αγροτικών οργανισμών και ιδρυμάτων γεωργικής έρευνας.
  • Την εξίσωση των αποζημιώσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών της ΕΕ.
  • Την αλλαγή του κανονισμού των ΕΛΓΑ,που δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, έτσι ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο αγρότης και για την παραμονή του, αλλά και για το κεφάλαιο από όλες τις καταστροφές.
  • Την κάλυψη με εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις του αγροτικού εισοδήματος που μειώθηκε από καιρικές συνθήκες που δεν καλύπτονται από τις ΕΛΓΑ.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων,με στόχο την εξίσωσή τους με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ