Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΟΣΜΟΣ
Εκλεισαν τη δημοτική επιχείρηση

Το κλείσιμο της Δημοτικής Επιχείρησης Εύοσμου αποφάσισε αιφνιδιαστικά κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Η απόφαση πάρθηκε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων. Η απόφαση έχει ως άμεση συνέπεια την απόλυση 25 εργαζομένων και το φόρτωμα του δημοτικού ταμείου με νέα βάρη.

Η επιχείρηση λειτουργεί ως αμιγώς Δημοτική από το 1989 και κατασκευάζει Γεωργικά Μηχανήματα και Εξαρτήματα. Για δύο χρόνια δεν παρουσίασε παθητικό. Από το '91 μέχρι και το '95 συσσωρεύτηκαν χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ύψους 287 εκατομμυρίων δραχμών. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αποτελούν οι προσαυξήσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα η επιχείρηση οφείλει στους 25 εργαζόμενους που απασχολεί 600.000 δραχμές αναδρομικά, την εξόφληση Γενάρη και το δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Με βάση το νόμο, σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει πριν τη λήξη της 10ετούς υποχρεωτικής λειτουργίας της, ο δήμος υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό που πήρε από το κράτος για τη δημιουργία της. Ετσι λοιπόν σήμερα, ο Δήμος Εύοσμου ως εγγυητής θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 350 εκατομ.

Κοινή πεποίθηση των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης του δήμου είναι πως το κλείσιμο της επιχείρησης μεθοδεύτηκε. Οπως επίσης σημειώνουν, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι υπήρχε αύξηση των παραγγελιών προς την επιχείρηση, ενώ διαπιστωμένη ήταν και η μεγάλη αποδοτικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι με βάση τη σύμβαση έπαιρναν πέρα από το βασικό μισθό και 20% από τον τζίρο ως "μπόνους".

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο" Βασίλης Τζήκας σημείωσε πως η επιχείρηση μπορεί να γίνει βιώσιμη, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιλογές της διοίκησής της. Ο ίδιος ζήτησε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιήσει έλεγχο στα οικονομικά της επιχείρησης και στα αίτια που την οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να ζητήσει την παρέμβαση του κράτους για τη ρύθμιση των χρεών και την απαλλαγή της επιχείρησης από τις προσαυξήσεις των χρεών. Τις προτάσεις αυτές υιοθετούν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης και οι εργαζόμενοι του Δήμου Εύοσμου.

Χτες οι εργαζόμενοι, συνοδευόμενοι από δημοτικούς συμβούλους και τον σύλλογο εργαζομένων, επισκέφτηκαν το νομάρχη και τη διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειακού Διευθυντή και ζήτησαν να μην επικυρωθεί η απόφαση για κλείσιμο της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ