Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χτύπησαν από "ανοιχτό παράθυρο"

Τα δρακόντεια μέτρα, που λαμβάνονται στο εσωτερικό της πρεσβείας και στους γύρω απ' αυτήν δρόμους, δεν ίσχυσαν, προχτές το βράδυ, στο δρόμο από τον οποίο χτύπησαν οι τρομοκράτες! Για τη "17 Νοέμβρη" κάνει λόγο η κυβέρνηση, που δηλώνει ικανοποιημένη γιατί η ρουκέτα δε βρήκε το στόχο της...

Σαν να γνώριζαν τον ένα και μοναδικό διάδρομο που τους επέτρεπε την εντυπωσιακή ενέργεια, οι άγνωστοι τρομοκράτες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι μέλη της "17 Νοέμβρη", χτύπησαν προχτές βράδυ με ρουκέτα το μαντρότοιχο του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ ευθέως τίθενται ερωτήματα για το ρόλο των ίδιων των Αμερικανών.

Πώς κατάφεραν οι τρομοκράτες και πέτυχαν το βασικό τους στόχο; Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι τρομοκράτες γνώριζαν την "αχίλλειο πτέρνα" των προστατευτικών μέτρων της πρεσβείας κι έδρασαν αθόρυβα. Κατά τα άλλα, για τις διωκτικές αρχές η χτεσινή μέρα κύλησε με συσκέψεις και... εξαγωγές συμπερασμάτων για τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών... Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ασχολήθηκε χτες με την καταγραφή των στοιχείων, που συνθέτουν την επίθεση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την αμερικανική πρεσβεία και τους πράκτορές της για την πορεία των ερευνών...

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή οι τρομοκράτες, όπως δήλωσε, δεν κατάφεραν να κτυπήσουν το ίδιο το κτίριο της πρεσβείας. Ανεπίσημα, πάντως, ο υπουργός φέρεται να έχει εξοργιστεί από την αδυναμία της Αστυνομίας να προσθέσει κάτι παραπάνω στις έρευνες για την αποκάλυψη των τρομοκρατών, τη στιγμή που περίμενε την τρομοκρατική ενέργεια.

Περίμεναν χτύπημα, αλλά...

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αμέσως μετά την κρίση στο Αιγαίο είχε γίνει σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων και είχε επισημανθεί η ανάγκη επαγρύπνησης, επειδή, όπως είχε γίνει γνωστό από τότε, υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να εκδηλωθεί προβοκάτσια από κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Η τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, ήταν πολύ πιθανό να εκδηλωθεί σε στόχο αμερικανικού ή τουρκικού ενδιαφέροντος. Για το σκοπό αυτό είχαν ενημερωθεί και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλά δεν είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα, επειδή οι εγκαταστάσεις και οι επίσημοι αξιωματούχοι των δύο χωρών φρουρούνται με επάρκεια και σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πρεσβείας, αλλά και οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που ασχολούνται με τη φύλαξη των "στόχων" είχαν αφήσει ένα "ανοιχτό παράθυρο" στους τρομοκράτες. Τα δρακόντεια μέτρα, που πράγματι λαμβάνονται στο εσωτερικό της πρεσβείας και στους γύρω απ' αυτήν δρόμους δεν ίσχυσαν προχτές το βράδυ στο δρόμο από τον οποίο εκτοξεύτηκε η ρουκέτα! Ετσι, οι τρομοκράτες υλοποίησαν το σχέδιό τους και διέφυγαν ανενόχλητοι.

Γύρω από το τετράγωνο της πρεσβείας εκτελούνται περιπολίες αστυνομικών, "ζητάδες" και περιπολικά είναι πάντα σε ετοιμότητα, η περιοχή ελέγχεται με κρυφές ηλεκτρονικές κάμερες. Η φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης είχε ανατεθεί σε ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, το οποίο δεν αντιλήφθηκε επίσης την έλευση των τρομοκρατών... Η προσέγγιση, βέβαια, σε απόσταση αναπνοής θα ήταν ριψοκίνδυνη σε όσους δε γνώριζαν την πραγματική εικόνα των μέτρων ασφαλείας. Και πολύ περισσότερο, γι' αυτούς που δε θα γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν μέτρα αποκλεισμού της περιοχής, δηλαδή, άμεση κίνηση αστυνομικών περιμετρικά της πρεσβείας στους δρόμους διαφυγής των τρομοκρατών.

Μοναδική επιλογή των τρομοκρατών ήταν η επίθεση με ρουκέτα από κάποιο δρόμο και η απομάκρυνσή τους προς τον περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού. Με δεδομένη την παλαιότητα των βλημάτων, που έχει στην κατοχή της η 17Ν, οι πιθανότητες να έφτανε η συγκεκριμένη ρουκέτα στο κτίριο της πρεσβείας ήταν ελάχιστες. Αστυνομικός μάς είπε ότι η απόσταση που μπορεί να φτάσει μια καινούρια ρουκέτα αυτού του τύπου δεν ξεπερνά τα διακόσια μέτρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από την οδό Φιλήμωνος, από μια απόσταση 300 μέτρων μακριά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Εύλογα ερωτήματα

Τα ερωτήματα, όμως, που ζητούν πειστική απάντηση είναι πολλά: Πώς κατάφεραν και αυτή τη φορά οι τρομοκράτες να διαφύγουν από μια περιοχή, η οποία θα 'πρεπε να επιτηρείται ακατάπαυστα λόγω της ιδιαιτερότητας της αμερικανικής πρεσβείας; Πώς και γιατί "άφησαν" οι ίδιοι οι Αμερικανοί να πληγεί το γόητρό τους; Μήπως για να εμφανιστούν και πάλι, όπως διέπραξε ήδη ο Πρόεδρος Κλίντον, διαθέσιμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές (βλέπε κηδεμονία) στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας; Και γιατί τα τελευταία 21 χρόνια δεν έχουν σημειώσει καμιά επιτυχία ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αφού είναι γνωστό ότι όχι μόνο κάνουν παράλληλες έρευνες, αλλά καθοδηγούν και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία;

Πηγή της Αστυνομίας μάς είπε ότι "οι τρομοκράτες ήθελαν να πλήξουν το γόητρο των Αμερικανών, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκαλώντας ταυτόχρονα προβλήματα στην ίδια την κυβέρνηση και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Ηταν, είπε, μια ενέργεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και όχι ένα τρομερό χτύπημα με πολλά θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές, όπως συμβαίνει με άλλες τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρες του εξωτερικού αυτήν την περίοδο. Από την έκρηξη προκλήθηκε πανικός, υπέστησαν υλικές ζημιές τρία αυτοκίνητα της πρεσβείας, τέσσερα αυτοκίνητα ιδιωτών και έσπασαν πολλά τζάμια. Οι δυσμενείς επιπτώσεις προσμετρούνται σε άλλα επίπεδα (πολιτικά) και είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Διότι οι τρομοκράτες, παρά τα όσα γράφονται περί αρχείων της "Στάζι", εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα και απειλούν με νέες επιθέσεις".

Σύσκεψη στη ΓΑΔΑ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο Κ. Γείτονας στο επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανωτάτων αξιωματικών. Αμέσως μετά ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή, όπως είπε, οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν να χτυπήσουν το κτίριο της πρεσβείας. Τα αποτρεπτικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον υπουργό, τους ανάγκασαν να χτυπήσουν από μακριά και να αποτύχουν. Ο Κ. Γείτονας μίλησε για "ενέργεια ενταγμένη στην υπηρεσία ανθελληνικών κέντρων" και τόνισε ότι οι αρχές ασφαλείας είναι πάντα σε επαγρύπνηση. Σε ό,τι αφορά την επίθεση, είπε ότι αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τη 17Ν, η όλη ενέργεια και τα χρησιμοποιηθέντα υλικά παραπέμπουν σ' αυτήν την οργάνωση. Οι αρχές ασφαλείας δε δίνουν προσοχή στο περιεχόμενο τηλεφωνήματος που έγινε στον "Αντέννα" από άγνωστο άνδρα λίγο μετά την επίθεση. Σύμφωνα με αυτό, την ευθύνη αναλάμβανε ο "Εθνικός Αγώνας", μια νέα οργάνωση, η οποία, σύμφωνα με τον άγνωστο άνδρα, "αρχίζει τον αγώνα κατά των αμερικανικών και τουρκικών στόχων".

Η 17Ν είχε να εμφανιστεί από τις 15 Μάρτη 1995, όταν είχε επιτεθεί με δύο ρουκέτες στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγκα" στην Παιανία. Εκτιμάται ότι στις προσεχείς μέρες ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες από την ίδια οργάνωση ή από τον ΕΛΑ, που έχει να εμφανιστεί επίσης από τις αρχές του 1995.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ