Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για κακουργήματα μιλάει ο ανακριτής

Σε απολογία κλήθηκαν ο Λογοθέτης, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, ένας εκδότης και δύο υπάλληλοι του δήμου

Για σωρεία κακουργημάτων θα απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, δύο ταμίες του δήμου και ο Δ. Κατσικάρης,εκδότης πειραϊκών εντύπων, στους οποίους εστάλησαν χτες το μεσημέρι σχετικές κλήσεις από τον 6ο τακτικό ανακριτή Πειραιά Ι. Δουρουκλάκη.

Τα αδικήματα αφορούν σειρά υποθέσεων οικονομικών ατασθαλιών και σκανδάλων στο Δήμο Πειραιά από την προεκλογική περίοδο και έπειτα. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ατασθαλίες και τα σκάνδαλα αφορούν κοινοτικά κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα στην περσινή προεκλογική εκστρατεία, εργοδοτικές εισφορές ύψους 4 δισεκατομμυρίων που παρακρατήθηκαν ενώ έπρεπε να αποδοθούν στο ΙΚΑ, το ΤΑΔΚΥ και το ΤΥΔΚΥ και άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση από τις ανακριτικές αρχές του Πειραιά.

Το "εναρκτήριο λάκτισμα" δόθηκε στις 8 Δεκέμβρη του 1994, όταν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Τερτίπης άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απιστία και παράβαση καθήκοντος, με αφορμή στοιχεία που περιλαμβάνονταν στους 20 φακέλους που είχαν κατατεθεί από την πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Ν. Βλασσοπούλου,στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην προκρίνει την υποψηφιότητα Λογοθέτη στις επερχόμενες τότε δημοτικές εκλογές.

Μετά και τις καταθέσεις που κλήθηκαν εκείνες τις ημέρες να δώσουν δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο Γ. Παπασπύρου,ο Π. Σαλπέας και ο Χρ. Αγραπίδης,διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια διενεργήθηκε κύρια ανάκριση. Παράλληλα διατάχτηκε διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Εσωτερικών. Με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, οι αρχικές κατηγορίες τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν, ενώ στο μεταξύ προέκυψαν νέες υποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα αδικήματα αφορούν πλέον υπεξαίρεση από κοινού αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας,εκβίαση, απειλή και ψευδή βεβαίωση,ψευδή ανώμοτη κατάθεση και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.Συγκεκριμένα, ο Στ. Λογοθέτης και ο διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, Π. Κατσιόλης, κατηγορούνται για το αδίκημα της υπεξαίρεσης από κοινού αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Επιπλέον, ο Στ. Λογοθέτης για εκβίαση, απειλή και ψευδή βεβαίωση και ο Π. Κατσιόλης για ψευδή ανώμοτη κατάθεση. Για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατηγορούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι Η. Τσιντώνης,Γ. Μανιατάκης και Ν. Βαβουράκης και ο εκδότης Δ. Κατσικάρης, ενώ για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση κατηγορείται ο προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Π. Ζουμπάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά με δήλωσή του απάντησε ως εκπρόσωπος συνολικά των εμπλεκομένων στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας πολιτικές βάσει σχεδίου τις διώξεις και "έωλες" τις κατηγορίες που "δεν τους αγγίζουν", και υποστήριξε "ότι θα συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους στο Δήμο του Πειραιά".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ