Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΤ - ΟΤΕ
Χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων
  • Αύριο και μεθαύριο η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων
  • Αρχίζει τη Δευτέρα η 4ήμερη πανελλαδική απεργία, ενάντια στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Παραμονές της τετραήμερης πανελλαδικής απεργίας στον ΟΤΕ, η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ΠΕΤ - ΟΤΕ), το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο του χώρου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο την 15η ετήσια συνέλευση αντιπροσώπων. Στη συνέλευση συμμετέχουν 350 αντιπρόσωποι των 11.000 μελών της Ενωσης, και θα συζητήσουν τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης για το 1996.

Σχολιάζοντας των απολογισμό, ο Τάσος Κλάδης, μέλος της διοίκησης της ΠΕΤ - ΟΤΕ, επισημαίνει ότι δε φτάνει να υπάρχουν σωστές θέσεις μόνο στα χαρτιά. "Σημασία έχει πώς υπερασπίζεσαι αυτές τις θέσεις, πώς τις προωθείς και τις επιβάλλεις. Αυτό είναι το πιο σοβαρό κριτήριο. Με αυτή την έννοια, αν και κατά καιρούς η διοίκηση πήρε σωστές αποφάσεις - και λόγω της αποφασιστικής παρέμβασης της δικής μας παράταξης - στην πράξη έδειξε ασυνέπεια και υποχωρητικότητα για σοβαρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε και στο φλέγον ζήτημα της μετοχοποίησης, στο οποίο, παρόλο που είχαμε πάρει σωστή απόφαση, στην πράξη η πλειοψηφία της διοίκησης κράτησε σε αναμονή τους εργαζόμενους, ενώ τα κυβερνητικά σχέδια προχωρούσαν, και δεν τους προετοίμασε στην κατεύθυνση των αγώνων. Αυτή η πρακτική της αναμονής και της ατολμίας αποτυπώνεται σήμερα που η μετοχοποίηση μπήκε σε κρίσιμη φάση. Ασυνέπεια υπήρξε και στο θέμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ενώ το σωματείο τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, στο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν ψήφισε τη σχετική πρόταση. Επαμφοτερίζουσα στάση κράτησε και στο θέμα των θυγατρικών. Την κοινή απόφασή μας, ότι δε δεχόμαστε θυγατρικές στις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει ο ΟΤΕ, δεν την υπερασπίστηκε, δεν απαίτησε από την ΟΜΕ - ΟΤΕ να την υιοθετήσει, ούτε δέσμευσε τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση του Οργανισμού, αν και είναι μέλη του σωματείου μας. Το ίδιο έκανε και με το πρόβλημα του Ταμείου Αρωγής".

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ καταλογίζει ευθύνες στην πλειοψηφία της διοίκησης, γιατί η δράση της ανάμεσα στους εργαζόμενους και ειδικά στους χώρους δουλιάς ήταν υποτονική, αλλά και για την υποβάθμιση του οργάνου, στο οποίο δε συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, όπως το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΤΕ, το Σχέδιο Οργανωτικού και Διοικητικού Εκσυγχρονισμού (ΣΟΔΕ), με το οποίο προωθούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα και το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετοχοποίηση.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων, σημειώνει ο Τάσος Κλάδης, γίνεται σε κρίσιμη στιγμή. Πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά. Οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αλλά καθοριστική θα είναι και η δράση όλων μας. Αυτή θα γείρει τη ζυγαριά. Η παράταξή μας θα δουλέψει για τη διαμόρφωση ταξικού και αγωνιστικού πλαισίου δράσης και με συνέπεια θα πρωτοστατήσει στην πραγματοποίησή του. Αυτό απαιτούν, άλλωστε, και οι εργαζόμενοι, που πρέπει να έχουν και τον τελευταίο λόγο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ