Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μήνυμα απειθαρχίας στις Βρυξέλλες

Συλλαλητήρια μεθαύριο Δευτέρα σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά και Ηλεία

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Καστοριάς και της Ηλείας ξεσηκώνονται πάλι, προχωρώντας σε δυναμικά συλλαλητήρια - μεθαύριο Δευτέρα, 19 Φλεβάρη - κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματός τους.

Ξανά, λοιπόν, στους δρόμους του αγώνα, από μεθαύριο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που θα κατέβουν με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα να διαδηλώσουν για τα δίκαια αιτήματά τους. Το ίδιο και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που θα συγκεντρωθούν στη γέφυρα Κυψέλης στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου και της Ηλείας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μετά από σχετικές αποφάσεις των αντίστοιχων ΟΑΣ. Στην Κεντρική Μακεδονία, επίσης, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Λαγκαδά θα συγκεντρωθούν μεθαύριο στην Κοινότητα Γερακαρού, ενώ οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς προχωρούν σε συλλαλητήριο της Τετάρτη, έξω από τη νομαρχία.

Τα αγροτικά συλλαλητήρια της Δευτέρας, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, που γίνονται μετά από αποφάσεις των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των νομών αυτών, έχουν κατ' αρχήν προειδοποιητικό χαρακτήρα. Οπως, όμως, επισημαίνουν στελέχη του αγροτικού κινήματος της περιοχής οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Στα Τρίκαλα,οι αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου". Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Δυναμικά θα συμμετάσχουν, επίσης, στα συλλαλητήρια και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων,όπως Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών ΕΒΕ, Εμπορικών Συλλόγων, επιστημονικών και άλλων οργανώσεων. Στην Καστοριά θα γίνει συγκέντρωση κτηνοτρόφων στις 10 π.μ. στην πλατεία της πόλης.

Κι αυτή τη φορά ο αγώνας των αγροτών της Θεσσαλίας στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Με ποσοστώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα, πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα. Φέτος η τιμή του βαμβακιού ήταν 50 δραχμές μικρότερη από πέρσι και η τιμή του αιγοπρόβειου γάλατος μειωμένη κατά 100 δραχμές το κιλό, και απειλεί με ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Ηδη χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν την ασχολία τους και στριμώχνονται στις "ουρές" ανέργων των πόλεων ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλιά.

Ταυτόχρονα, η αγωνιστική παρέμβαση του αγροτικού κινήματος είναι και "κραυγή αγωνίας" προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, να ασχοληθούν, επιτέλους με το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας, που ταλαιπωρεί πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απαιτεί την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων. Ζητά να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικοί κανονισμοί της ΕΕ για τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, να στηριχτεί το εισόδημα από το κράτος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μείωση της τιμής των καυσίμων, επιστροφή του ΦΠΑ, έλεγχο στις τιμές των μέσων κι εφοδίων, να ρυθμιστούν τα χρέη στις τράπεζες, να κατασκευαστούν έργα υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ