Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Βροντερό μήνυμα συνέχισης των αγώνων
  • Χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες, νέοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν σ' ένα πρωτοφανές σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο
  • Παρόντες εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απόντες εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων

Ωρα 1 μετά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Δυο ώρες μετά την έναρξη της εκδήλωσης στο Κιλελέρ. Στο βήμα, ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τελευταίος ομιλητής, πριν διαβαστεί το ψήφισμα. Κι ο κόσμος ακόμα έρχεται. Με πορείες, με κόκκινες σημαίες, με πανό, με συνθήματα. Να μετρήσεις όλο αυτό τον κόσμο, πολύ δύσκολο. (Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία, που κατά παράδοση υποτιμά τους πραγματικούς αριθμούς, "έδινε" πάνω από 10.000 τους συμμετέχοντες). Ανεβαίνεις πάνω στο μνημείο - με τον αγρότη να κρατάει την "κοσιά" - και το βλέμμα σου χάνεται στο ατέλειωτο πλήθος.

Είναι όλοι εδώ. Αγρότες από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο. Αλλά και εργάτες, εκπαιδευτικοί, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, συνταξιούχοι, αντιστασιακοί. Και πολλές, πάρα πολλές γυναίκες.

Θυμάσαι τους γιορτασμούς των τελευταίων χρόνων. Καμιά εκατοστή επίσημοι, κοστουμαρισμένοι.

Τώρα χιλιάδες. Οπως παλιά, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Μόνο που τώρα είναι διαφορετικά. Δε βλέπεις πρωθυπουργικές και υπουργικές "μερσεντές" παραταγμένες στο δρόμο από τη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού μέχρι το χώρο της εκδήλωσης. Τώρα δεν ακούγονται από το βήμα των ομιλητών υποσχέσεις για την εκτροπή του Αχελώου και παχιά λόγια για τη "ραχοκοκαλιά της Ελλάδας", την αγροτιά.

Γνωστά πρόσωπα

Βλέπεις τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που συντόνισε και καθοδήγησε τους τελευταίους αγώνες της αγροτιάς και διοργάνωσε το φετινό γιορτασμό.

Τους φρουρούς των μπλόκων,τους οποίους γνωρίσαμε στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων του Μάρτη του 1995, του Δεκέμβρη του 1996, του Φλεβάρη του 1997. Είναι εδώ, με τα περιβραχιόνια περιφρούρησης στο μπράτσο και εκείνη τη γνωστή φλόγα του αγώνα στα μάτια. Γυναίκες και τα παιδιά των αγωνιστών,που καθημερινά - τότε στις ώρες της μεγάλης και σκληρής μάχης - βρίσκονταν κοντά στους μαχητές της αγροτιάς.

Βλέπεις ακόμα:

Ανεργους των κλειστών εργοστασίων του Βόλου, της Λάρισας, της Αθήνας και άλλων πόλεων, που γνωρίσαμε στη διάρκεια των δικών τους αγώνων για το δικαίωμα στη δουλιά.

Εκπαιδευτικούς,που συναντήσαμε πολλές φορές στις 9 βδομάδες των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Νέους ανθρώπους,μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που είδαμε στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση.

Επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους,που είχαν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις και τα μαγαζιά και πάλευαν να μη βάλουν λουκέτο.

Συνταξιούχους και αντιστασιακούς,που τους βλέπαμε να διαδηλώνουν στους δρόμους την απόφασή τους για αξιοπρεπή ζωή και να δέχονται τις "περιποιήσεις" των ΜΑΤ.

Λόγια αγώνα - βουή λαού

Ακούς τους ομιλητές να δηλώνουν: "Οι καμπάνες του ξεσηκωμού χτυπούν ξανά", "δεν "καθάρισαν" με τους αγρότες", "θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση". Τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακούς τη βουή του λαού ν' απλώνεται στον κάμπο, όπως τότε που άκουγες τη βουή των "τρακτέρ της οργής", να συγκλονίζει τη Θεσσαλία κι ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι όλοι εδώ. Για να τιμήσουν την εξέγερση και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων. Για να δώσουν όρκο συνέχισης του αγώνα, για να σταματήσει η ληστρική εκμετάλλευση της αγροτιάς από τους σύγχρονους τσιφλικάδες - τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, τις τράπεζες - αλλά και όλου του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας.

Ολοι πλην Λακεδαιμονίων

Είναι όλοι εδώ; Οχι όλοι. Λείπουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Μόνοι αυτοί από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. "Ηθελαν και τα 'παθαν".

Πώς να παρουσιαστεί μπροστά στον αγροτικό κόσμο ο Σημίτης, που αρνούνταν προκλητικά και κυνικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού,επέβαλλε "κατάσταση πολιορκίας" στη Θεσσαλία, έστελνε τα ΜΑΤ να προκαλέσουν δολιοφθορές στα τρακτέρ κι έστηνε "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς;

Πώς να παρουσιαστούν ο Τζουμάκας και ο Γιαννόπουλος, που έβριζαν χυδαία τους ξεσηκωμένους ξωμάχους,με φράσεις, όπως "καθυστερημένοι", "γαϊδούρια", "φασίστες";

Πώς να παρουσιαστεί ο Τσουκάτος, που έπαιζε το ρόλο του "επίσημου" υπονομευτή των αγώνων,περιδιαβαίνοντας τους θεσσαλικούς νομούς και ψάχνοντας, ματαίως, για πρόθυμους να παίξουν το ρόλο του αναβάτη του "Δούρειου Ιππου";

Λείπουν και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Πώς να εμφανιστούν μπροστά στους αγρότες οι Λιόλιος, Φάκας, Πίττας, που, στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, όχι μόνο απουσίαζαν, αλλά έκαναν ό,τι περνούσε από τα χέρια τους για να υπονομεύσουν τον ενωτικό αγώνα της αγροτιάς και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, για να μην πληγεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, που τους προσφέρουν πολλά προσωπικά οφέλη;

Το ποτάμι δε γυρίζει

Αγωνιστική γιορτή της αγροτιάς το Κιλελέρ έγινε φέτος τόπος συνάντησης του αγωνιζόμενου λαού της Ελλάδας. Του λαού μας, που μάχεται εναντίον της συντηρητικής πολιτικής της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκπορεύεται από την ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Τούτος ο λαός, που τιμάει τους αγώνες των προγόνων του και συνεχίζει την πάλη για τα ίδια ιδανικά, δεν μπορεί παρά να νικήσει. Αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί.Το λαϊκό ποτάμι του αγώνα δε γυρίζει πίσω, η ορμή του θα παρασύρει ό,τι και όσους σταθούν εμπόδιο. Ποιος θα το σταματήσει, δηλαδή; Ο Σημίτης και ο Τσουκάτος; Αν είναι δυνατόν...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και ο στόχος του(29/8/1998)
Η λαίδη κι οι χωριάτες(20/8/1997)
Ξεκίνημα νέων αγώνων της αγροτιάς(2/3/1997)
Πρωτοπαλίκαρα της ολιγαρχίας(17/12/1996)
Το Κιλελέρ ξαναζεί στη Θεσσαλία(29/11/1996)
"Ψηφίζουν" αγωνιστικά(4/9/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org