Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα "πάθη" των ημερών

Ας όψεται εκείνος ο παλιόφιλος ο Γιάννης που του είπε ότι είναι εύκολη δουλιά. Κι αυτός ο χαζός τον πίστεψε και αποφάσισε να συντάξει μόνος του τη φορολογική δήλωση και το περιβόητο έντυπο Ε9. Και να που τώρα έμπλεξε σ' έναν κυκεώνα άνευ προηγουμένου και επί ώρες έβριζε αδιάκοπα, μια το Γιάννο για τους γρίφους που του ζήταγε να λύσει και μια το Γιάννη, που του είχε πει ότι αυτή η δουλιά ήταν περίπου παιχνιδάκι.

Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, έφταιγε και αυτός που δέχτηκε πρόθυμα την προτροπή του φίλου του. Είδε πως έτσι θα γλίτωνε δυο τρία πεντοχίλιαρα που θα έδινε, αν πήγαινε σε φοροτεχνικό γραφείο, και αποφάσισε το τόλμημα. Δεν έφτανε δηλαδή που η εφορία θα τον χαράτσωνε, ως μισθωτό, για καλά, να έδινε λεφτά και για τη σύνταξη της δήλωσης; Ε, όχι, πολύ πήγαινε. Και με αυτή τη σκέψη άπλωσε στο τραπέζι της κουζίνας τα έντυπα, βεβαιώσεις, αποδείξεις και άλλα συναφή και έπεσε να κολυμπήσει στα βαθιά, που λένε.

Στην αρχή που έπρεπε να γράψει τα τυπικά (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, κλπ.) ήταν ήρεμος, αλλά μετά, όταν μπήκε στα νούμερα (σύνολο αποδοχών, παρακρατηθείς φόρος κλπ.) άρχισε να στριφογυρίζει στην καρέκλα και να κοιτάει πότε τη μια και πότε την άλλη τσέπη του, διότι αισθανόταν ότι είχε τρυπώσει εκεί ο Γιάννος και τον έκλεβε.

- Βρε ξουτ! γύριζε κι έλεγε κάθε τόσο ο φουκαράς μισθοσυντήρητος, αλλά τι το θες; Σκιάζονται οι μακροχέρηδες με τέτοια; Με τα "ξουτ" καλέ μου άνθρωπε δε γίνεται τίποτε. Με κάνα... "σουτ" στις εκλογές, ε, ναι, κάτι μπορεί να γίνει.

Εν πάση περιπτώσει, άλλοτε στριφογυρίζοντας και άλλοτε βρίζοντας ο μισθωτός συνέχιζε τη συμπλήρωση της δήλωσης. Να, τώρα είχε φτάσει στο σημείο που λέει "ποια πρόσωπα συνοικούν μαζί σας και σας επιβαρύνουν", και ο άνθρωπός μας, αφού έγραψε το όνομα της συζύγου του και των παιδιών του αράδιασε από κάτω και τα ονόματα των Δρυ και Γιάννου, λέγοντας: "Νομίζω ότι σωστά σημειώνω και αυτούς, αφού έχουν εγκατασταθεί μονίμως στην τσέπη μου και αφού, όχι απλώς με επιβαρύνουν, αλλά με έχουν ξεπατώσει με τα χαρατσώματά τους και όσα εν γένει μου έχουν φορτώσει στην πλάτη".

Προχωρώντας ο μισθωτός πιο κάτω βρέθηκε προ της στήλης που έγραφε "κέρδη ή ζημίες από εταιρικές επιχειρήσεις στην αλλοδαπή" και πήγε να την προσπεράσει. "Τι επιχειρήσεις στο εξωτερικό - είπε με θλίψη. Εμάς μας κατάντησαν να μην έχουμε βρακί ν' αλλάξουμε... ". Επειτα, όμως, που καλοσκέφτηκε το ζήτημα, είδε πως δεν έπρεπε να αφήσει κενή τη στήλη. Και πιάνοντας το μολύβι του έγραψε: "Τεράστιες ζημίες εμού και όλων εν γένει των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων από την εταιρική επιχείρηση της ΕΟΚ".

Κάπως έτσι τελείωσε ο φουκαράς μισθοσυντήρητος τη συμπλήρωση της δήλωσής του και έπιασε να ασχοληθεί με το περίφημον έντυπον Ε9. Εδώ όμως είναι που δεν καταλάβαινε "γρι", που τα βρήκε κυριολεκτικά μπαστούνια. Φούσκωνε, ξεφούσκωνε, αλλά ούτε μια στήλη δεν μπόρεσε να συμπληρώσει, ώσπου στο τέλος εξοργίστηκε τόσο, ώστε έκλεισε το έντυπο και ανοίγοντας τις παλάμες του τις έτεινε προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

- Μη χειρότερα, τι κάνεις εκεί άντρα μου! του είπε έκπληκτη η σύζυγός του, που τον είδε από το μέσα δωμάτιο.

- Θα σου εξηγήσω αμέσως γυναίκα, απάντησε τότε αυτός. Επιχείρησα να συντάξω το Ε9, αλλά είναι τόσο δύσκολο που το παράτησα. Αντ' αυτού, λοιπόν, στέλνω στο υπουργείο το... "Εψιλον δέκα"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ