Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Μαχητική αντίσταση των εργαζομένων

Πανελλαδικό συλλαλητήριο χτες έξω απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) στην επιχείρηση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την προσχολική αγωγή, με τη μεταβίβαση των ΚΠΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι σύλλογοι των εργαζομένων στους ΚΠΣ έκαναν χτες 24ωρη απεργία, ενώ σήμερα προχωρούν σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω απ' το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Θέλουμε την πρόνοια ευθύνη κρατική, όχι στην παρέμβαση τη δημοτική" και "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε".

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, έξω από το υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη,απ' τον οποίο ζήτησαν να μην μεταφερθούν οι ΚΠΣ στους δήμους και να μην αλλάξει η εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και πρότεινε στους εργαζόμενους να συντάξουν ένα υπόμνημα όπου θα εκφράζουν τις θέσεις τους και το οποίο θα εξετάσει...

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό, Λ. Παπαδήμα, ο οποίος τους είπε ότι... προσπαθεί να εξασφαλίσει τις θέσεις των υπαλλήλων. Στο αίτημα των εργαζομένων να μη μετατραπούν οι παιδικοί σταθμοί σε δημοτικές επιχειρήσεις ή σε ανώνυμες εταιρίες, ο υφυπουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου και ότι εξαρτάται από τους ίδιους τους δήμους.

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο πήραν μέρος εργαζόμενοι από το Δήμο Κατερίνης, από τα Γιάννενα, απ' την Αχαϊα, απ' την Καβάλα την Πιερία, τη Λάρισα και το Βόλο.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων των ΚΠΣ παραβρέθηκαν και φοιτητές απ' το ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ). Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων έφτασαν από τους Δήμους Πετρούπολης, Περιστερίου, Ιλιου, αλλά και από γονείς του Δήμου Περάματος και των Αγίων Αναργύρων.

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ της Πάτρας είχαν μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και εκπρόσωποί τους πήγαν στη Νομαρχία Αχαϊας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου και επέδωσαν ψηφίσματα.

Χαράτσι απ' τον ΙΒΣΑ

Σε αυξήσεις στα τροφεία που καταβάλουν οι γονείς για κάθε παιδί προσανατολίζεται η διοίκηση του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής, μετά την περικοπή της επιχορήγησης απ' το υπουργείο Υγείας, η οποία είχε ήδη συνταχθεί σε πνεύμα λιτότητας.

Η διοίκηση του ΙΒΣΑ - πέραν των 470 εκατομμυρίων που θα εισέπραττε απ' τα ήδη ισχύοντα τροφεία - είχε ζητήσει 3,3 δισ. για το 1997 για να καλυφθεί βασικά η μισθοδοσία του προσωπικού (περίπου 3,12 δισ). Το υπουργείο ενέκρινε μόλις 2,6 δισ. δραχμές.

Αυτός βέβαια ο προϋπολογισμός συντάχτηκε πριν την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου. Οπως εκτιμούν οι γονείς, μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου το ΙΒΣΑ θα επιβαρυνθεί με 700 εκατ. δραχμές επιπλέον και θα χρειαστούν 4,5 δισ. δραχμές για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ιδρυμα μέσα στο 1997.

Χτες, εκπρόσωποι των γονέων και των εργαζομένων συναντήθηκαν με το ΔΣ του ΙΒΣΑ. Η πρόεδρος του ΔΣ κ. Σγουρδέου δήλωσε ότι δεν έχουν πρόθεση να αυξήσουν πολύ τα τροφεία και ότι υπάρχει η σκέψη, οι αυξήσεις να γίνουν ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. "Θα υπερασπιστούμε το έργο που παρέχουν οι σταθμοί κι αν αυτό θα κοστίσει 1.000 ή 5.000 δραχμές θα το αποφασίσουμε εμείς", πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των γονέων οι οποίοι τόνισαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε δραχμή επιπλέον.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org