Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
"Φιλοδασικά πανηγύρια" και πραγματικότητα

Για άλλη μια χρόνια θα μιλήσουν πάλι κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, οικολογικά κερδοσκοπούντες, για τη σημασία και το ρόλο των Δασικών Οικοσυστημάτων, (Δ. Οικ.). Θα φέρουν και νέα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τη σημασία και το ρόλο τους και μέχρι εδώ καλά. Αλλοι θα καθορίσουν τα θέματα που θα αναδείξουν, με βάση τις επιλογές της ΕΕ. Θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια και φυτά, "και ο χορός καλά κρατεί" για την επίσημη αντιδασική πολιτική. Ενα, όμως, είναι σίγουρο: Οτι σκόπιμα για άλλη μια φορά θα αποκρύψουν τις αιτίες και τις πολιτικές ευθύνες για την τραγική κατάσταση των Δ. Οικ. και γι' αυτό εμείς για άλλη μια χρονιά δε θα τους κάνουμε το χατίρι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δάση συνεχώς υποβαθμίζονται και μειώνονται. Μόνο μεταξύ 1980 και 1990 μειώθηκαν κατά 14.800 εκατ. στρέμματα. Βασική αιτία είναι η υποταγή της φύσης στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει προσανατολίσει τις παρεμβάσεις στις επιλογές της ΕΕ και όχι στα πλαίσια των πραγματικών αναγκών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ έχει ως έναν από τους στόχους της (Σχέδιο έκθεσης Ευρ. Κοιν σελ. 6, Ιαν. 1996) "τη διαφύλαξη του οικονομικού συμφέροντος με την προσαρμογή της δασικής εκμετάλλευσης στις ανάγκες της αγοράς και με τη χρησιμοποίηση κυρίως των δασών για τουριστικούς λόγους, για λόγους αναψυχής και άλλους". Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση και η αναθεώρηση του Συντάγματος για τα δάση. Ετσι, μετά την προσπάθεια ανάθεσης των ορεινών όγκων στον Λαμπράκη, η αντιδασική πολιτική συνεχίζεται με τις ρυθμίσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ιδιωτικοποίηση τομέων της Δασοπονίας. Είναι εμφανής και φέτος η έλλειψη σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού και ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης της Δασικής Υπηρεσίας.

Οξύνεται η ληστρική εκμετάλλευση των Δ. Οικ.. Το αντιδραστικό, θεσμικό και νομικό πλαίσιο, η έλλειψη Δασικού Κτηματολογίου, οι παράνομες αλλαγές στη χρήση γης, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η έλλειψη ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας, οι ελάχιστες αναδασώσεις σε σχέση με τις ανάγκες, το επίσημο ξεπούλημα και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα Δ. Οικ., συνεχίζονται.

Ανεπαρκή είναι τα μέτρα υποδομής, ο επίγειος και εναέριος εξοπλισμός για τη δασοπυροπροστασία, οι ελλείψεις σε προσωπικό. Κι όχι μόνο αυτά. Τελευταία εμφανίστηκε το νομοσχέδιο Τζουμάκα, με το οποίο νομιμοποιούνται παρανομίες, αποχαρακτηρίζονται και ξεπουλιούνται χιλιάδες στρέμματα, αναγνωρίζονται ανύπαρκτες ιδιοκτησίες. Νομιμοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Εισάγει μια νέα φάση στην καταστροφή των Δ. Οικ.. Μεθοδεύεται ακόμη η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΧΩΔΕ, του ελέγχου των καταπατήσεων, εκχερσώσεων κλπ., στους ελεγκτές περιβάλλοντος, η ανάληψη πιλοτικά της καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε άλλο φορέα. Ετσι, αμφισβητείται καθαρά η ύπαρξη της γενικής γραμματείας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος. Να, λοιπόν, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και οι αιτίες της.

Το μέλλον των Δ. Οικ. αποδεικνύεται ασύμβατο με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Η υπόθεση της προστασίας, της οικολογικής ανόρθωσης και της διαχείρισής τους εξαρτάται από την αντίσταση και πάλη του λαού για να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα των Δ. Οικ., (ιδιοκτησιακό, Δασικό Κτηματολόγιο, σχεδιασμός χρήσεων γης, σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, υφυπουργείο Δασών κλπ).

Αυτήείναι η πραγματικότητα. Η διέξοδος είναι η ανάπτυξη της πάλης για άλλη δασική πολιτική, σε αντίθετη κατεύθυνση από την ασκούμενη.

Χαμογελάστε, λοιπόν, κύριοι κυβερνώντες και συναγελαζόμενοι. Μοιράστε και φέτος φυτά και ενημερωτικά έντυπα. Οργανώστε ημερίδες κι αν πιστεύετε στο τέλος των πανηγυριών που σας βολεύουν ότι είναι άξιος ο μισθός σας, η ζωή θα σας διαψεύσει για άλλη μια φορά. Εμείς θα δικαιωθούμε πάλι γιατί η αντιδασική πολιτική σας συντρίβεται καθημερινά και γιατί οι στόχοι που έχουν τη θέση τους στη δική μας πάλη για μια άλλη δασική πολιτική, αντίθετη από τη δική σας, έχουν γίνει θέσεις και διεκδίκηση όλου του λαού. Διαψεύστε λοιπόν αν μπορείτε τις εκτιμήσεις μας. Σας περιμένουμε τις επόμενες μέρες, αλλά και κάθε μέρα εκεί που θα διαμορφώνεται το μέτωπο πάλης για την προστασία των Δ. Οικ. αντίθετο με τις επιλογές σας.

Αντώνης ΡΑΛΛΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ