Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εξεγερμένοι του Κιλελέρ δείχνουν το δρόμο

Στα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας και στην ανάγκη συνέχισης του ενωτικού αγώνα, ώστε να λυθούν τα προβλήματα, στάθηκαν οι ομιλίες όσων ανέβηκαν στο βήμα της συγκέντρωσης στο Κιλελέρ.

Ο Βαγγέλης Σβερώνης πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου της κοινότητας Κιλελέρ, που μίλησε πρώτος στη συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων: "Μαζευτήκαμε στον ιερό τούτο τόπο που πριν 87 χρόνια στις 6 Μαρτίου του 1910 οι παππούδες μας, αγρότες, σταμάτησαν το τρένο και έχυσαν το αίμα τους για να πάρουν τη γη τους από τους τσιφλικάδες. Σήμερα, εμείς, οι απόγονοί τους, αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τη γη μας από τον "αόρατο" τσιφλικά που λέγεται κράτος των Αθηνών. Το Κιλελέρ παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο πολύ περισσότερο σήμερα γιατί εμφανίζεται πάλι η πολιτεία με τις μεθόδους της να προσπαθεί να καθυποτάξει τον αγρότη και να τον αφανίσει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Στέλνουμε μήνυμα, κατέληξε, στην ορχήστρα των Αθηνών και στον διευθυντή της ότι κολίγοι στη γη μας δεν ξαναγινόμαστε".

Κοινή δράση

Από την Πανελλαδική Επιτροπή Αλληλεγγύης μίλησε ο Θύμιος Ευθυμίου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, ο οποίος τόνισε: "Οι αγώνες σας είναι ταυτόσημοι με τους αγώνες των κολίγων. Μόνο που σήμερα οι αγρότες παλεύουν ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν οι θιασώτες του Μάαστριχτ. Πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, αγροτικής και βιομηχανικής, και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ο αγώνας πρέπει όχι μόνο να ενταθεί, πρέπει να γίνει μαζικός, καθολικός, να δυναμώσει η κοινή δράση και να οικοδομηθεί το μέτωπο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σήμερα, τιμώντας, τους ηρωικούς νεκρούς του Κιλελέρ, δίνουμε ταξική υπόσχεση, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες με μεγαλύτερη ένταση. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος".

Η αγροτιά συνεχίζει να μάχεται

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που πήραν στη συνέχεια το λόγο τόνισαν ανάμεσα σε άλλα:

Ο Θανάσης Κοκκινούλης: "Είμαστε όλοι εδώ και οι αγρότες και αυτοί που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Είμαστε εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι να διατηρήσουμε, να κερδίσουμε την προϋπόθεση για να παραμείνουμε αγρότες. Δε σκοπεύουμε να συναινέσουμε στα σχέδιά τους, δε σκοπεύουμε να γίνουμε άνεργοι των μεγαλουπόλεων. Ολοι εσείς που μετέχετε σήμερα σε αυτή την κινητοποίηση, με τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα στέλνετε ένα μήνυμα: Δεν μπορείτε πλέον να μας αγνοείτε. Είμαστε η δύναμη που θα καθορίσει τις τύχες της αγροτιάς και θα επιβάλει λύσεις".

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου: "Οι αγώνες των αγροτών όλες αυτές τις δεκαετίες από το Κιλελέρ και μετά συνεχίστηκαν. Συνεχίστηκε όμως και η σκληρή και η βάναυση μεταχείριση απέναντί τους. Οι κυβερνήσεις και οι κρατούντες όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάλαβαν ή μάλλον δε θέλησαν να καταλάβουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα της αγροτιάς για καλύτερη ζωή. Φτάσαμε στο 1997 και αντί ο αγροτικός κόσμος να ζει καλύτερα αντίθετα πέφτει σε μαρασμό και παραπαίει".

Μέχρι την τελική δικαίωση

Ο Γιάννης Παττάκης: "Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ μετά από το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και δόξας στο αθάνατο έπος του Κιλελέρ, αλλά και να στείλουμε μηνύματα προς την κυβέρνηση και σε κάθε παρατρεχάμενό της, ότι οι αγώνες των αγροτών θα συνεχιστούν και η ακαμψία της κυβέρνησης σίγουρα θα εξαφανιστεί.Σήμερα, σ' αυτόν τον ιερό τόπο, ανεμίζουν ξανά οι αγωνιστικές σημαίες του ενωμένου αγώνα μας, κόντρα σ' αυτούς που μας θέλουν διασπασμένους, κόντρα στις ξεπουλημένες τριτοβάθμιες οργανώσεις των αγροτών, που εξυπηρετούν και εκφράζουν της αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ηρωες του Κιλελέρ, ορκιζόμαστε στη θυσία σας, να βαδίσουμε ενωμένοι και αταλάντευτοι στο δρόμο που χαράξατε με το αίμα σας: Στο δρόμο της οργάνωσης, της ενότητας και του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση".

Ο Θανάσης Νασίκας: "Από αυτό εδώ το βήμα θέλουμε να πούμε ότι δεν καθάρισαν με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεν καθάρισαν γιατί δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Δεν καθάρισαν με μας, γιατί έρχονται καινούρια μέτρα από την ΕΕ. Ενα είναι βέβαιο ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους τώρα που έγινε γνωστό, ότι θα μειωθούν οι επιδοτήσεις για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα, κατά 25% ως 30%, ε, τώρα δε θα τους σταματήσει κανείς. Τα μπιντόνια με το γάλα θα φτάσουν μέχρι την Αθήνα".

Δε θα περάσει η αντιαγροτική πολιτική

Ο Βαγγέλης Μπούτας: "Γιορτάζουμε σήμερα τα 87 χρόνια από την εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας. Σήμερα όμως ζούμε μια νέα κατάσταση, ζούμε τους σύγχρονους τσιφλικάδες. Θέλουν να μας κάνουν σύγχρονους κολίγους των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Οι αποφάσεις, που παίρνονται στην ΕΕ, είναι όλες εναντίον των αγροτών, εναντίον της χώρας μας. Οποιο προϊόν και αν αναθεωρείται με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι σε βάρος των αγροτών. Η κυβέρνηση έφτασε σε σημείο να εκλιπαρεί την ΕΕ να μας μειώσει την παραγωγή, να καταστρέψει την παραγωγική βάση της χώρας μας. Από την άλλη μηχανεύονται και χρησιμοποιούν κι άλλα μέσα: Την τρομοκρατία. Πριν από ενάμιση μήνα η Θεσσαλία αστυνομοκρατούνταν και τα δικαστήρια παράγουν καταδίκες.

Μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Ομως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν. Ο,τι και να κάνουν η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης δε θα περάσει. Γιατί γίναμε πιο σοφοί. Οταν πήγαν μόνοι τους οι αγρότες λίγα κέρδισαν, το ίδιο όταν αγωνίζονταν μόνοι τους οι ναυτεργάτες και οι εκπαιδευτικοί. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να φτιάξουμε ένα μέτωπο που θα στρέφεται ενάντια σε αυτή την πολιτική".

Μέτωπο αγροτιάς - εργατιάς

Ο Σπύρος Τσιοτινός: "Η σημερινή παρουσία μας στην εκδήλωση του Κιλελέρ, δεν είναι απλά επετειακή, είναι διεκδικητική, είναι αγώνας ενωτικός, μαζικός αποφασιστικός μέχρι τη δικαίωσή του. Οι αγώνες θα συνεχιστούν, κανένα δικαστήριο, καμιά απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει να διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλιά και την καλυτέρευση της ζωής μας, αποκρούοντας την ανεργία και τη φτώχεια. Για να πετύχουμε στον αγώνα μας, χρειάζεται η σφυρηλάτηση ενός ενιαίου λαϊκού μετώπου των αγροτών, της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, των μαζικών κοινωνικών κινημάτων της νεολαίας, που θα μπορεί να συγκρούεται με τα μονοπώλια, να περιορίζει τη δράση και τη δύναμή τους μέχρι να τα καταργήσει. Πρέπει, τέλος, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, αυτή η πολιτική της σύγκλισης που εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο, που θέλει τους λαούς εξαθλιωμένους και ταπεινωμένους δεν πρέπει να περάσει. Θα αντισταθούμε, για να προχωρήσουμε για ένα φωτεινότερο μέλλον που θα δίνει ελπίδα και αισιοδοξία", υπογράμμισε ο Σπ. Τσιοτινός. Για να κλείσει την ομιλία του με το σύνθημα: "Εμπρός στον ηρωικό δρόμο που χάραξαν οι εξεγερμένοι του Κιλελέρ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κιλελέρ φωτίζει τον δρόμο στους σύγχρονους αγώνες!(2021-03-23 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ(2018-03-07 00:00:00.0)
Την Κυριακή 11 Μάρτη το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ(2018-03-03 00:00:00.0)
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός στο Κιλελέρ(2017-03-18 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ(2017-03-14 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ την Κυριακή!(2004-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ