Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΛΑΕ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ωρα ευθύνης

- Τι κρίνεται στις εκλογές, που γίνονται αυτό το διάστημα, στις συνεταιριστικές οργανώσεις όλης της χώρας;

- Είναι γνωστό πως με την πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και με ευθύνη των εξαρτημένων κυβερνητικο-κομματικών διοικήσεων, πολλές οργανώσεις βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, ενώ οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, αν δεν είναι σφραγίδες, περιορίζοντα, απλώς, να μοιράζουν τα δάνεια της ΑΤΕ και τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Κι αυτό, αντί να παίζουν ουσιαστικό ρόλο για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ οδηγούν τους συνεταιρισμούς, συνειδητά, στη διάλυση και συρρικνώνουν τις όποιες δραστηριότητές τους. Κι αυτό, ενώ στηρίζουν τις γνωστές Ομάδες Παραγωγών, που προωθούν τις καταστροφικές επιλογές της Κοινότητας σε βάρος των καλλιεργειών και των μικρομεσαίων αγροτών.

Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια και οι εκλογές θα κρίνουν, αν οι συνεταιρισμοί θα συνεχίσουν να μαραζώνουν ή θα μπορέσουν να παίξουν το διεκδικητικό φιλοαγροτικό ρόλο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Αυτό κρίνεται, σήμερα, από τις νέες διοικήσεις που θα εκλεγούν από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μέχρι τις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις.

- Με ποια κριτήρια και γιατί οι αγρότες πρέπει να ψηφίσουν μαζικά τους εκπροσώπους της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας";

- Οι κομματικοί - κυβερνητικοί συνεταιριστές συνήργησαν στο έγκλημα κατά των συνεταιρισμών, όπως, π.χ., στο κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ, στην ουσιαστική χρεοκοπία της "Ελαιουργικής" και άλλων μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων κλπ. Αντί να διεκδικήσουν λύσεις υπέρ των συνεταιρισμών και των αγροτών, χρησιμοποίησαν τις οργανώσεις, ιδιαίτερα τις κορυφαίες για κομματικό - πολιτικό, προσωπικό τους όφελος. Ετσι, οι διοικήσεις και οι συνεταιριστές που ελέγχονται από τις παρατάξεις ΑΣΠΑ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΔΑΚ (ΝΔ) στήριξαν όλες τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων και επιδόθηκαν στην κατασυκοφάντηση του αγροτικού κινήματος και, σε πολλές περιπτώσεις, "βγήκαν" ανοιχτά διασπαστικά στους αγροτικούς αγώνες.

- Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" τι έκανε για να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση;

- Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ) αγωνίστηκε, με όποιες δυνάμεις είχε στις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενάντια στην καταστροφική πολιτική. Αντιστάθηκαν οι συνεταιριστές της ΛΑΕ σε φαινόμενα κακοδιοίκησης, αντιδημοκρατικής και αδιαφανούς λειτουργίας των συνεταιρισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπου στις διοικήσεις τους ήταν εκλεγμένοι και εκπρόσωποι συνεταιριστές της ΛΑΕ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Λειτούργησαν με διαφάνεια, δημοκρατικά. Οι οργανώσεις διεκδίκησαν και είχαν και αποτελέσματα σε όφελος των συνεταιρισμένων αγροτών. Είναι, λοιπόν, η ώρα και οι συνεταιρισμένοι αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Μετά την απομόνωση όλων αυτών των εξαρτημένων συνεταιριστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι αγρότες πρέπει να τους καταδικάσουν έμπρακτα, καταψηφίζοντάς τους στις εκλογές στους συνεταιρισμούς σήμερα. Για να εξασφαλίσουμε την προοπτική στο συνεταιριστικό κίνημα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα χειρότερα που έρχονται από τα προγράμματα της ΕΕ, την ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ και το Μάαστριχτ, πρέπει, τώρα, να εκλεγούν διοικήσεις αγωνιστικές. Να ψηφιστούν μαζικά και να ενισχυθούν οι συνδυασμοί της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", που συσπειρώνει αγωνιστές συνεταιριστές, οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής και έχουν καταξιωθεί ευρύτερα, μέσα από την αγωνιστική τους παρουσία στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, κατά τόπους και πανελλαδικά.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org